Cum să facem curăţenie generală a intestinelor: metodă din yoga - Om Activ

Cum să facem curăţenie generală a intestinelor: metodă din yoga

19761 / 29.03.2018
Hatha Yoga are un compartiment aparte destinat detoxifierii – Shatkarma. Noi te vom familiariza cu fiecare modalitate de curăţare şi îţi vom da unele recomandări de aplicare a lor.

PARTEA ÎNTÂI
SHANK PRAKSHALANA

Curăţirea tractului digestiv prin consumarea apei slab sărate în cantităţi mari şi efectuarea unor exerciţii speciale.

PREGĂTIRE


 • 1Tradiţional, se recomandă de a efectua practicile de curăţare în a doua fază a lunii. Acestea nu sunt recomandări categorice – ora la care vei face Shank Prakshalana este dictată de pregătirea şi dorinţa ta lăuntrică.
 • 2Iniţial întreaga procedură durează mai mult de o oră, de aceea, cea mai potrivită este dimineaţa unei zile de odihnă.
 • 3Studiază din timp toate exerciţiile pentru Shank Prakshalana, ca să nu le confunzi şi să se facă simţit efectul lor.
 • 4Cu o zi înainte de procedură consumă hrană mai uşoară decât de obicei, de exemplu terci sau legume la abur. Nu mânca după ora 18:00.
 • 5Înainte de practică odihneşte-te şi dormi bine.
 • 6Convinge-te că vei avea acces liber la toaletă în decurs de 2-4 ore.
 • 7Pregăteşte apă sărată pentru procedură.
 • Dizolvă sarea în 3-4 litri de apă în raportul de 10-12 g sau o linguriţă cu vârf la un litru de apă.
  Apa trebuie să fie suficient de sărată – dacă sarea nu va fi în concentraţia necesară, atunci prin procesul de osmoză va fi absorbită prin mucoasele tractului gastrointestinal și va fi eliminată sub formă de urină, dar nu prin anus.
 • Diluează sare gemă obişnuită. Sarea iodată nu este cea mai bună opţiune pentru această procedură.
 • Apa nu trebuie să fie rece – de temperatura camerei sau puţin încălzită până la temperatura necesară. Apa caldă practic nu necesită energie şi nu creează spasme ale musculaturii netede a tractului digestiv, care împiedică înaintarea ei.
 • 8Pregăteşte-te moral. În această zi evită agitaţia şi stările nervoase, graba şi munca grea. Nimeni nu trebuie să-ţi distragă atenţia. Dacă vei fi rău dispus s-ar putea să nu reuşească procedura de curăţarea a intestinului.
 • 9Pregăteşte îmbrăcăminte uşoară şi comodă pentru îndeplinirea asanelor.

PROCEDURA


 • 1Bea un pahar de apă sărată călduţă.
 • 2Îndeplineşte întregul complex de exerciţii (vezi mai jos).
 • 3Bea al doilea pahar de apă şi din nou efectuează setul de exerciţii.
 • 4Continuă până când vei bea 6 pahare de apă.
 • 5Mergi la toaletă şi aşteaptă. Dacă nu vei putea goli colonul în decurs de 5 minute, atunci repetă setul de exerciţii fără să consumi apă. Dacă rezultatul întârzie să apară, fă o clismă pentru a intensifica peristaltismul intestinal.
 • 6Bea încă un pahar de apă, efectuează exerciţiile şi mergi la toaletă.
 • 7Continuă să alternezi apă – exerciţii – toaletă până când vei ajunge să bei 3 litri de soluţie. Yoghinii continuă procedura până când apa iese la fel de curată, precum intră în organism.
 • 8Pentru a finaliza procedura şi a elimina apa din tractul gastro-intestinal, efectuează vamana dhauti: bea două pahare de apă caldă nesărată şi goleşte stomacul.
 • 9Nu mânca cel puţin jumătate de oră, dar în niciun caz nu lăsa stomacul gol mai mult de o oră.
 • 10Nu bea apă cel puțin până la sfârşitul primei mese.

EXERCIȚII


Aplecări laterale

Tiriaka-tadasana (poziţia copacului, care se apleacă sub puterea vântului)

Poziţia iniţială: din poziţie verticală cu picioarele îndepărtate la distanţa de aproximativ 30 cm, degetele mâinilor încrucişate, palmele orientate în sus. Spatele drept, respiraţie liberă.

Mişcare: fără a întoarce partea superioară a trunchiului, apleacă-te mai întâi la stânga. Nu te opri, îndreaptă-te şi apleacă-te în dreapta.

Repetă aplecările laterale de patru ori, adică fă alternativ 8 aplecări în stânga şi în dreapta.

Scop: de a deschide pilorul (orificiul prin care stomacul comunică cu duodenul). Apoi la fiecare aplecare o parte din apă iese din stomac, pătrunde în duoden şi în intestinul subțire.

Durata seriei: 10 secunde.

Rotaţia taliei

Kati Chakrasana

Poziţia iniţială: din poziţie verticală îndepărtează picioarele, întinde mâna dreaptă orizontal înainte, iar pe cea stângă întoarce-o în aşa fel încât degetul arătător şi cel mare să atingă clavicula dreaptă.

Mişcare: Efectuează rotirea trunchiului, îndepărtând mâna întinsă cât mai departe spre spate. Concomitent privirea este orientată la vârful degetelor.

Ai grijă ca partea inferioară a trunchiului să rămână neclintită, nu efectua rotirea cu tot corpul, ci doar în jurul brâului.

Nu te opri la finele rotaţiei – revino în poziţia iniţială şi imediat efectuează rotaţia în partea opusă.

Repetă de patru ori acest exerciţiu dublu.

Scop: de a impune apa să curgă prin intestinul subţire.

Durata seriei: 10 secunde.

Poziţia cobrei

Tiriaka Bhudjangasana (poziţia cobrei cu rotirea capului)

Poziţia iniţială: degetele mari de la picioare ating podeaua, coapsele sunt ridicate de la sol, iar tălpile sunt îndepărtate la aproximativ 30 cm (este important).

Mişcare: întoarce capul, umerii şi trunchiul înapoi până când vei vedea călcâiul opus. Dacă te roteşti în dreapta, atunci îndreaptă privirea spre călcâiul stâng.

Fără a înceta mişcarea, revino în poziţie iniţială şi îndeplineşte rotaţia în direcţie opusă.

Efectuează rotaţiile în jurul taliei – partea inferioară a trunchiului rămâne nemişcată în poziţie paralelă cu podeaua. Sunt posibile doar aplecări. Repetă de patru ori acest exerciţiu dublu.

Scop: de a impune apa să curgă mai departe prin intestinul subţire.

Durata seriei: 10-15 secunde.

Rotire din poziţie stând pe vine

Udarkarnaşasana

Cel mai complicat exerciţiu din această serie, cu toate că este accesibilă tuturor celor, care nu suferă de afecţiuni ale gambei sau meniscului.

Poziţia iniţială: stai pe vine, tălpile orientate lateral la aproximativ 30 cm.

Călcâiele – la partea exterioară a coapselor, dar nu sunt fese. Îndepărtează şi genunchii la aproximativ 30 cm şi fixează palmele peste ei.

Mişcare: roteşte trunchiul şi coboară genunchiul stâng pe podea în faţa tălpii opuse. Cu mâinile orientează alternativ şoldul drept spre cel stâng şi coapsa stângă spre cea dreaptă astfel, încât să apeşi peste o parte a abdomenului şi să exerciţi presiune asupra colonului.

Priveşte înapoi pentru a intensifica rotaţia trunchiului şi a exercita presiuni asupra abdomenului.

Pentru exerciţiile anterioare nu a fost important în ce direcţie (dreapta sau stânga) să începi mişcarea. Însă aici este de preferinţă să apeşi mai întâi partea dreaptă a abdomenului, pentru a exercita presiuni asupra colonului ascendent.

Efectuează mişcarea de 4 ori.

Scop: de a determina deplasarea apei prin colon.

Durata seriei: 15 secunde.

ALIMENTAŢIA


Alimentaţia după Shank Prakshalana are specificul său.

 • Prima masă este constituită din orez fiert. El absoarbe rămăşiţele de sare ca să eviţi suprasolicitarea rinichilor. Nu se recomandă de a bea apă înainte de masă.
 • În primele 24-48 de ore după procedură nu mânca produse lactate, carne, fructe şi legume proaspete, pâine albă cu drojdii. De asemenea, evită consumul de cafea şi alcool.
 • La o oră după curăţare ia bifidobacterii şi continuă să le administrezi în următoarele 5-7 zile, astfel vei ajuta intestinul să-şi restabilească microflora.

Prima defecaţie după Shank Prakshalana va avea loc cel puţin peste 24 de ore.

RECOMANDĂRI

 • 1Dacă după ce ai băut primele 4 pahare de apă nu simţi că apa iese din stomac sau apar greţuri, aceasta înseamnă că supapa pilorului (valva dintre stomac şi duoden) nu se deschide cum se cuvine. Efectuează de 2-3 ori seria de exerciţii fără a mai bea apă. Dispariţia senzaţiei de greaţă demonstrează că orificiul s-a deschis şi poţi continua procedura.
 • 2Uneori dopul de gaze din produsele fermentaţiei împiedică declanşarea reacţiei de sifon. Încearcă să apeşi cu mâinile peste burtă sau să efectuezi viparita-karani-mudra şi padahastasana (dacă le-ai făcut anterior şi ştii despre ce este vorba).
 • 3În cel mai rău caz, provoacă voma, gâdilind baza limbii cu două degete de la mâna dreaptă. Fără întârziere va veni senzaţia radicală de uşurare. După aceasta odihneşte-te şi evită foamea.
 • 4După finalizarea celui de-al şaselea ciclu (în medie), mergi la toaletă. Însă în niciun caz nu te tensiona – pur şi simplu stai pe closet câteva minute. Nu contează dacă intestinul şi-a început lucrul sau nu.
 • 5După fiecare vizită la toaletă, spală-te cu apă caldă – nu leza mucoasa cu hârtia igienică.
 • 6După spălare, lubrifică anusul cu ulei vegetal, dacă mucoasa anusului este iritată din cauza sării.
 • 7Efectuează procedura de curăţare de două ori pe an.

Niciodată să nu te compari cu alţii – organismul fiecăruia are propriul specific. Nu te alarma dacă contracţiile intestinului vor începe mai devreme sau mai târziu decât la alţii. Unii finalizează procedura repede, iar la alţii durează în jur de 3-4 ore, ambele cazuri sunt absolut fireşti.

Ascultă-ţi şi iubeşte-ţi corpul.

(19761)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă