Cum să-i identificăm și să ne protejăm de vampirii energetici - Om Activ

Cum să-i identificăm și să ne protejăm de vampirii energetici

2208 / 22.09.2020
Articolul de față nu conține vreo notă de misticism. Totul va fi cât se poate de clar și pe înțelesul tuturor.

Cu siguranță mulți din voi s-au confruntat cu situația când te-ai despărțit de un om, iar el continuă să apară în viața ta cu diverse manifestări negative și nu se grăbește să plece definitiv din vizor. Iar tu continui să analizezi amintirile, să proiectezi în minte anumite situații iar și iar, continui să te justifici în fața acelei persoane, care ar fi trebuit să rămână în trecut.

Îți este cunoscută această situaţie? Ea constituie o formă de vampirism energetic, pentru că persoana (nu cea care este vampir) nu obține nimic în urma acestei situații, ci doar pierde.

Există și un alt tip de vampirism energetic – psihologic sau emoțional. Asta se întâmplă atunci când ai de a face cu persoane cu anumite tulburări sau dificultăţi psihologice. De exemplu, cu narciși sau oameni toxici.

Totodată, există oameni slabi din punct de vedere psihologic, cu resurse atât de infime, încât nu se pot hrăni energic pe ei înșiși. Atunci sunt nevoiți (pentru ei este o întrebare de viață și de moarte) să-și încarce bateriile din contul altora. Dar cum să ceri energia de la alții? Corect, provocând o explozie de energie. Inconştient cedăm energia și puterea atunci când explodăm emoțional – când suntem supărați, înfuriați, răniți sau simțim nevoia să ne apărăm. Iată de ce se recurge la diverse metode de a provoca manifestările emoționale – provocări și manipulare.

Probabil ai observat că în comunicarea cu unii oameni ei te aduc până la limită, iar după ce ți-ai ieșit din fire, se calmează imediat. Anume aceasta este vampirismul casnic.

Iată câteva simptome, care denotă că ți se stoarce energia, care se manifestă după comunicarea cu unele persoane:

  • 1 Vrei să spui „Parcă mi s-a dat cu ceva în cap”. Observi scăderea bruscă (stau treptată, dar semnificativă) a energiei și ți se spulberă buna dispoziţie.
  • 2 Simptome fizice fără cauze aparente: dureri de cap, creșterea/scădere a temperaturii, creșterea/scădere a tensiunii arteriale.
  • 3 Slăbiciune, ți se taie picioarele, tremură membrele.
  • 4 Dispare dorința, motivația de a face ceva. Scapi totul din mână, nu te poți concentra.

Dacă ai remarcat aceste simptome, aruncă o privire critică asupra celor care te înconjoară. S-ar putea să observi cum ești manipulat, provocat, e cineva în preajmă care se plânge mereu, vorbește în termeni negativi despre tot sau chiar manifestă brusc agresiune.

Cum să te protejezi pe sine și resursele vitale de vampirism:

  • 1 Conștientizează că mereu în sistem sunt două laturi.

În afară de vampir, există și donator. Prin urmare, nu doar că ți se ia, dar și tu ești cel, care singur cedează.

O bună parte din situațiile neplăcute de acest gen ar putea fi aplanate prin simpla conștientizare a acestui fapt și prin acțiuni corespunzătoare.

Omul conștientizează că are alegere și putere să influențeze asupra situației. Și dacă nu vrea să admită vampirismul la adresa lui, se întreabă „De ce permit să fiu stors de puteri?”.
 De obicei, răspunsul îți permite să înțelegi ce acțiuni ar trebui să întreprinzi.

Dacă înțelegi totul, însă situația nu se schimbă, apelează la un psiholog. E suficientă o singură consultație pentru a depăși aceste probleme – psihologul te va ajuta să vezi tabloul în ansamblu și să construiești sistemul în așa fel, încât să lucreze în cel mai avantajos mod.

  • 2 Apără-ți limitele.

Despre limite am scris în repetate rânduri, aceasta este o latură foarte importantă a vieții unui om sănătos și fericit. Dacă ți se încalcă limitele, învață-te să le aperi. De asemenea, învață-te să spui „NU” și „STOP”, despre aceasta am scris aici.

Când cineva începe să-și verse negativul asupra ta, spune „STOP” și pune capăt acestei tentative. Asta îți stă în puteri. Dacă nu-l poți opri, trage concluziile și data viitoare la propunerea de a vă vedea, spune un „NU” ferm.
Revizuiește-ți forțele vitale. Câtă energie cheltuiești? Când și cum o acumulezi? Cât de calitativă este sursa energiei pe care o acumulezi? Ai o resursă bună? Sau trăiești mereu cu bateria încărcată doar la nivelul de 5% și orice neplăcere te dezorientează? În acest caz nu este vorba despre vampirism, ci de incapacitatea ta de a-ți gestiona puterile.

Dacă ai remarcat schimbările negative legate de tonusul vital, nu aștepta când vei fi țintuit la pat. Analizează situația și lucrează asupra ei de pe acum. Dacă e complicat să o faci de unul singur, atunci recurge la ajutorul psihologului și mergi la el pentru a face cunoștință cu tine însuți.

Or pentru a interveni cu schimbări într-un anumit sistem, mai întâi trebuie să știi cum funcționează acesta. În primul rând, trebuie să faci cunoștință cu mecanismele de apărare, cu punctele forte și cele vulnerabile, atunci vei avea puterea în mâinile tale.

Îți urăm să ai bateriile încărcate la maximum și să-ți trăiești viața din plin.

(2208)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă