Cel mai probabil ai o problemă – încerci să-ți asumi o povară care îți este peste puteri și încerci să ții totul sub control.
Test de hiper-responsabilitate
Dacă bănuiești că suferi de hiper-responsabilitate, răspunde la întrebările de mai jos:
- Adesea ești supraîncărcat?
- Ai timp pentru tine?
- Ești dispus să-ți asumi noi sarcini?
- Îți este cunoscut sentimentul că permanent îi datorezi cuiva ceva?
- Problemele și trăirile celor apropiați sunt primordiale pentru tine?
- Ești predispus să controlezi acțiunile altora, crezând că fără tine nu se vor descurca?
- Te irită persoanele, care nu țin situația sub control și le consideri iresponsabile?
- Nu le poți spune „nu” rudelor, apropiaților, șefilor, de parcă aceasta ar fi interzis sau nu se va întâmpla nimic bun dacă nu te vei implica?
Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin patru întrebări, atunci hiper-responsabilitatea te caracterizează.
Cum să diminuăm simptomele hiper-responsabilității:
Declară-te doar centrul vieții TALE
Nu-i ajuta pe oameni să ia deciziile importante. Nu trebuie să le sugerezi copiilor ce profesie îi va ajuta să facă mai mulți bani. Nu propune ajutor oricărui om pe care-l întâlnești în cale.
Convingerea că știi totul mai bine decât alții este o iluzie. Alții au atuurile sale, oferă-le șansa să le manifeste. Mai mult decât atât, ei trebuie să comită propriile greșeli, care nu sunt mai puțin valoroase decât realizările.
Conștientizează unde începi tu și unde se sfârșesc limitele tale
Notează responsabilitățile tale și apără-ți hotarele. Sarcina ta este de a înțelege clar ce depinde de tine și ce depinde de alții.
Este răspunderea ta să închei proiectul la timp? Dar să faci o prezentare pentru un client? Depinde de tine dacă proiectul tău va fi acceptat chiar dacă acesta va fi ideal?
Apropo, aceasta este valabil nu doar în sfera profesională.
Recunoaște personalitatea altor oameni
Recunoaște că alți oameni au dreptul de a alege, dreptul de a trăi așa cum găsesc de cuviință. Ei ar putea să nu procedeze așa cum consideri tu corect. Este deosebit de important de a înțelege acest lucru în raport cu copiii și cu părinții în etate.
Însă dacă nu vei delega răspunderea la timp, atunci mai târziu hiper-responsabilitatea ar putea să provoace un război. Dar este puțin de a delega responsabilitatea. Asigură-te că le permiți altor oameni să simtă partea lor de responsabilitate.
Este foarte important pentru a fi satisfăcut de tine însuți și de viața ta pentru persoanele de orice vârstă – atât la 2 ani, cât și la 92. De exemplu, un copil trebuie să aibă responsabilități casnice, pe care trebuie să le îndeplinească fără a i se aduce aminte. Este mult mai rău de a proteja excesiv generația în vârstă. Când îi scutești pe părinți de toate responsabilitățile (firește din cele mai bune intenții), ei încep să se simtă inutili, de prisos. Este o senzație teribilă, de aceea lasă-le pe bunicuțe să tricoteze ciorapi, iar pe bunei să sape grădina. Ei au nevoie de aceste ocupații pentru a trăi. Este evident că îi poți cumpăra mamei toți ciorapii din lume, iar tatălui să-i aduci cartofi pentru 10 ani înainte. Dar nu face acest lucru.
Cruță-te și vei afla câte puteri emoționale ai dacă nu depui efort acolo unde nu e cazul. Permite-le oamenilor să poarte singuri povara lor – acesta este sensul vieții. Lumea nu se va pierde fără susținerea ta. Nu o mai fă pe ființa atotputernică și vei vedea cât de minunat este să fii simplu muritor și să duci pe umeri o povară pe măsurile tale.
(1272)
comments powered by HyperComments