De ce oamenii cred în horoscoape, chiar dacă pronosticurile nu se împlinesc - Om Activ

De ce oamenii cred în horoscoape, chiar dacă pronosticurile nu se împlinesc

1793

De ce oamenii cred în horoscoape, chiar dacă pronosticurile nu se împlinesc

Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

În ultimul timp oamenii sunt din ce în ce mai pasionați de horoscoape. Interesul sporit față de ele în condițiile actuale are un substrat obiectiv, aspect pe care-l vom examina mai jos. Dar există și alte mecanisme extrem de interesante, care îl fac pe om să creadă în pronosticuri, de aceea, am scris un articol care te va ajuta să te cunoști mai bine atât pe tine, cât și pe cei din jur. Așadar, de ce credem în horoscoape.

Stres puternic

Psihologul Graham Tyson a descoperit în 1982 că oamenii încep să fie pasionați de astrologie în perioadele de stres profund. Recent Asociaţia Americană de Psihologie a declarat că milenalii suferă în măsură mai mare, comparativ cu reprezentanții altor generații.

Iată de ce nu este de mirare că în perioada pandemiei nivelul mediu de anxietate în lume a atins un grad înalt și a trezit interesul față de poziția aștrilor cerești.

În psihologia socială termenul specific acestei stări este „gândire superstițioasă”. Aceasta se declanșează atunci când este deosebit de important să înțelegem ce a generat situația actuală pentru a prognoza evoluția situației și a prelua controlul asupra vieții. Or anume asta ne dorim cu toții în condițiile actuale, nu-i așa?

Efectul Rosenthal

Este efectul profețiilor, care devin realitate de îndată ce omul află despre ele. Așadar dacă potrivit prognozelor omul va avea o săptămână reușită, inconștient va căuta și va remarca doar aspectele pozitive. Dacă i s-a prezis o ceartă în familie, va sta tensionat în așteptarea conflictului și va fi pus pe ceartă astfel încât inevitabil o va provoca chiar el. În ambele cazuri prognozele se vor „împlini”.

Nevoia de încurajare

Oamenii sunt predispuși în măsură mai mare să creadă în horoscoape atunci când acestea descriu calități bune ale semnelor zodiacale sau prognozează o zi bună, profit etc. Apropo, de obicei, prognozele negative sunt atenuate puternic. Acest truc își face efectul deoarece creierul nostru percepe mult mai ușor și fără ezitare și analiză laudele, comparativ cu critica.

Efectul Barnum

Un alt efect este cel al confirmării subiective. Iată cum funcționează. Citește textul de mai jos și încearcă să-l aplici asupra ta.

  • Simți necesitatea ca oamenii să te admire. Ești autocritic. Ai multe posibilități ascunse, pe care nu le-ai valorificat pentru binele tău. Deși ai și unele slăbiciuni, totuși le poți transforma în atuurile tale. Fiind disciplinat și încrezut în sine la prima vedere, de fapt ești predispus să te agiți și ești neîncrezut în forțele proprii.

Este şi cazul tău? Bineînțeles. Această caracteristică i s-ar potrivit oricărui om. Cine nu are nevoie de dragoste și admirație? Oare sunt oameni, care nu au puncte vulnerabile?

Așadar, efectul Barnum sau Forer constă în faptul că persoana preferă să ignore unele neconcordanțe sau descrieri vagi, dacă vrea cu tot dinadinsul să accepte unele lucruri. Psihicul ignoră unele descrieri vagi și discrepanțe evidente. Dacă crezi că prietenul tău este „Berbec autentic”, atunci cu timpul te vei convinge tot mai mult că aceasta este adevărat. Respectiv, indicele de încredere în horoscop va crește.

Dacă horoscopul face trimitere la o sursă cu autoritate, aceasta atrage și mai mulți susținători. De acest fapt profită escrocii, membrii sectelor, ghicitorile și alți pretinși experți de toată speța (dar nici într-un caz nu-i punem pe astrologi în rând cu șarlatanii, pur și simplu trebuie să știi că există asemenea oameni).

Eschivare de la răspundere

Mercurul retrograd este de vină. Omul este o fire foarte inventivă, este gata să inventeze ceva, să se convingă pe sine și pe alții doar ca să-și ușureze povara responsabilităţii pentru faptele și viața sa.

Este comod, nu-i așa, să dai vina la orice pas pe poziția aștrilor pe cer – ba Mercur e retrograd, ba este parada planetelor (deși este un fenomen mai rar) sau Fecioara este în casa Scorpionului (există o sumedenie de variații pentru orice zi).

În linii generale, horoscoapele conțin un grăunte de adevăr. Doar că numeroșii escroci afectează reputația acestui curent. Și totuși … e ceva în ele pentru fiecare dintre noi.

(1793)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă