Tehnica de respiraţie ujjayi: cum să te calmezi în doar câteva cicluri de respiraţie - Om Activ

Tehnica de respiraţie ujjayi: cum să te calmezi în doar câteva cicluri de respiraţie

2142 / 05.03.2019
În mare parte oamenii respiră superficial şi limitat – doar cu coşul pieptului. Ce este respiraţia profundă a yoghinilor am scris aici. Din articolul dat veţi afla mai multe despre o practică scurtă de respiraţie, care îmbunătățește starea fizică şi emoţională.

Practicile de respiraţie în yoga se împart în două categorii: practici de încălzire (ujjayi, bhastrika, surya bhedana) şi de răcorire (chandrabhedana, sitali, sitkari). Sunt simplu de memorizat: respiraţia pe nas încălzeşte, iar pe gură – răcoreşte.

Astăzi ne vom axa pe ujjayi.

 • Ujjayi este respiraţia pe gât, în timpul căreia laringele se comprimă uşor, îngustând canalul pentru pătrunderea aerului, astfel încât să apară un sunet slab.

EFECTE


DETOXIFIERE

Aerul care trece prin fanta vocală, se încălzeşte înainte să ajungă în plămâni. În timpul practicii ujjayi în combinaţie cu asanele, apare o transpiraţie puternică, fapt care contribuie la eliminarea toxinelor.

REZISTENŢĂ

Respirația profundă şi echilibrată prin fanta vocală îngustă calmează pulsul, deoarece presiunea din piept afectează nervul vag. Inima funcţionează în regim lejer, fapt care oferă posibilitatea de a suporta mai uşor orice tip de sarcină.

TONIFIERE

Comprimarea fantei vocale creează o sarcină suplimentară asupra muşchilor de respiraţie, antrenând musculatura respiratorie. Aceasta este o bună pregătire pentru reţinerea respiraţiei.

RELAXARE

Respirația ujjaya elimină tensiunea musculară. Aceasta este una dintre cele mai simple și accesibile modalități de comutare de la sistemul nervos simpatic la sistemul nervos parasimpatic (citeşte: de calmare). Acest tip de respiraţie reduce impulsul contracţiilor musculare şi slăbeşte tonusul muşchilor scheletului, reduce hipertonusul după efort. Iată de ce această practică este aplicată pe larg de către psihologi.

O MINTE LUCIDĂ

Atât trecerea la sistemul nervos parasimpatic, cât și şuieratul, sunet asemănător cu cel al valurilor mării, şi implicarea în procesul propriu-zis potoleşte gândurile. Factorii iritanţi încetează să-ţi mai sustragă atenţia şi te poţi concentra pe orice proces necesar.

TEHNICA


 • Aşează-te într-o poziţie comodă şi stabilă.
 • Comprimă muşchii la baza gâtului astfel încât să imiţi o mişcare de înghiţire.
 • Expiră imediat.
 • După inspiraţie, ţine-ţi respiraţia pentru câteva secunde.
 • Apoi expiră lent, fără a relaxa muşchii de la baza gâtului.

În timpul practicii vei auzi un sunet specific – un gen de şuierat uşor – astfel aerul trece prin fanta vocală comprimată.

Efectuează cel puțin 10 cicluri de respirație (inspiraţie și expirație — 1 ciclu).
Nu există restricții privind durata și numărul maxim de cicluri. Nu uita să respiri adânc şi în alte perioade. Despre aceasta am scris aici.

CONTRAINDICAŢII


 • hiperfuncţia glandei tiroide,
 • hipotensiune,
 • menstruație,
 • recuperarea după traumatisme și intervenții chirurgicale,
 • graviditate.

RECOMANDĂRI


 • Pentru a înţelege cum să comprimi muşchii la baza gâtului, pronunţă în şoaptă „mmmmmm”.
 • Evită respiraţia prea intensivă.
 • Menţine o durată confortabilă a expiraţiei şi inspiraţiei. Străduieşte-te să faci expiraţia mai lungă de două ori decât inspiraţia.
 • Treptat măreşte durata inspiraţiei şi expiraţiei.
 • Reuşita depinde de regularitatea antrenamentelor. Practică ujjayi în orice timp şi în orice poziţie.

Chiar dacă ţi se pare o practică simplă, respiraţia ujjayi este o tehnică foarte benefică, cu un impact complex asupra întregului organism. Vei simţi o reducere a nivelului de stres şi tensiune nervoasă. Practicile de respirație ajută la combaterea insomniei, sforăitului, sunt un mijloc excelent de prevenire a bolilor pulmonare și a răcelilor sezoniere.

(2142)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă