Energia femeilor: de ce practicile nu întotdeauna au efectul scontat - Om Activ

Energia femeilor: de ce practicile nu întotdeauna au efectul scontat

1433 / 13.08.2020
În ultimul timp se desfășoară o sumedenie de master-clase cu tematica energia, puterea și sănătatea femeii etc. Majoritatea acestor evenimente sunt axate pe aspectul psihologic, femeile comunică între ele, fac ceva împreună și într-adevăr simt o relaxare psihologică.

Însă unele master-clase se aseamănă mai mult cu o întrunire a vrăjitoarelor – ele te sperie și resping cu practici ezoterice, și nu întotdeauna înțelegi ce se petrece în timpul lor. Nu este surprinzător faptul, deoarece există numeroși pseudo-experți.

Dar pentru început să descifrăm noțiunea de energie.

Energie (greaca antică ἐνέργεια — acțiune, activitate, putere) măsură fizică scalară, care este unitatea de măsură a diferitor forme de mișcare și interacțiune a materiei, măsura de trecere a materiei dintr-o formă în alta.

La prima vedere pare complicat. Am descifrat această noțiune pentru a spulbera nota de misticism, care iminent însoțește cuvântul „energie”. În natură există numeroase tipuri de energie, despre care ați auzit cu siguranță – potențială, cinetică, de gravitație, nucleară, electromagnetică și internă, chimică, energia exploziei și vacuumului.

Există încă un tip de energie, cea a omului sau forța vitală. Ea le cuprinde într-o măsură oarecare pe toate cele enumerate mai sus, precum și energia psihică, mentală, energia dorințelor și a fricii, energia iubirii, a intenției și conștiinței.

Să ne aprofundăm în noțiunea „energie feminină”. În textele hinduiste străvechi, construcția omului este descrisă sub formă de canale energetice (nadi) și intersecția lor (chakre). Despre aceasta am scris aici.

Dacă toți pașii se efectuează corect, atunci în corp se formează o mișcare circulară (similară cu cea rutieră). În funcție de direcția de rotație, fiecare chakra va avea rol de a recepta sau de a emite fluxul de energie vitală. La o femeie dezvoltată armonios chakrele impare (1,3,5 și 7) cu rol de a primi, iar cele pare (2, 4 și 6) au rol de emițător (la bărbați, invers).

Dar asta nu e tot. Chakrele se pot schimba în raport cu axa, pot fi hiperactive sau pasive. De aceea, expresia „chakra închisă”, cu care le sperie pe femei la practicile de acest gen, nu ne spune prea multe. Adesea întrunirile femeilor nu au efectul scontat anume din acest motiv. De aceea, mai întâi trebuie să înțelegem ce anume se întâmplă în corpul nostru și abia mai apoi să alcătuim un plan individual.

Cum să analizăm activitatea chakrelor:

 • Nu te baza pe dispozitive, acestea au o marjă de eroare foarte mare.
 • Nu-i asculta pe numeroșii clarvăzători, mulți dintre ei de fapt nu văd nimic.
 • Discută despre starea lor cu instructorul de yoga, el te va învăța să urmărești senzațiile în timp ce faci Shavasana (poziția mortului), yoga nidra (practică similară cu scufundarea conștientă în starea de somn) și alte meditații.
 • Fă un diagnostic detaliat al chakrelor, despre aceasta vom relata în următorul articol.

Totuși există recomandări generale pentru a intensifica fluxul energiei vitale feminine. De obicei, totul este foarte simplu.

12 reguli de aur pentru a intensifica fluxul de energie vitală

 • 1 Meditează.
  Este foarte important să înveți creierul să se concentreze asupra unui singur lucru – respirație, mantre, imagini, senzații subtile și altele. Este suficient de a face acest lucru 10-20 de minute pe zi.
 • 2 Comunică.
  Comunică zilnic cu oameni agreabili, buni la inimă, care iradiază lumină.
 • 3 Fii în comunicare cu apa.
  Marea, râul, lacul, trebuie să fie surse pure și naturale. Ideal este să comunicăm cu apa zi de zi.
 • 4 Dormi.
  Între orele 21:00 și 24:00 are loc procesul de curățare naturală a corpului de toxine în timpul somnului, de aceea încearcă să mergi la culcare mai devreme.
 • 5 Dansează.
  Tehnica nu are importanță – fă în fiecare zi orice mișcări arbitrare și intuitive sub acordurile muzicii, care te inspiră. Dă-ți frâu liber emoțiilor.
 • 6 Adună impresii emoționante.
  Filme, teatru, show etc., tot ceea ce te impresionează și îți aduce impresiile din copilărie. Fă acest lucru cel puțin o dată pe săptămână.
 • 7 Fă plimbare.
  Petrece timpul în aer liber în fiecare zi.
 • 8 Foloseşte mirosurile.
  Aromaterapia este un bun remediu pentru a echilibra fluxurile energetice. Uleiurile, parfumul, cremele naturale, agarbati (bețișoarele aromatice), ierburile – caută mirosurile, care îți asigură un aport de energie.
 • 9 Consumă alimente, care te umplu de energie.
  Cinci tipuri de produse, cu cel mai mare aport de energie vitală vei găsi aici.
  Fructele și legumele sunt o sursă de energie.
 • 10 Râde.
  Firește acesta nu este un proces, care poate fi planificat. Dar încearcă să râzi cel puțin 10 minute pe zi. Crede-ne, vei găsi timp liber.
 • 11 Ai grijă de tine.
  În fiecare zi fă ceva pentru tine. Fiecare om are propriile ritualuri de îngrijire, de aceea nu insistăm pe unele anume.
 • 12 Masaj.
  Dacă nu ai posibilitatea să mergi la o ședință de masaj, atunci cel puțin masează-te singur. Tehnica este aici.

În linii generale, toate practicile de yoga (asana, shatkarme, pranayame, mudre) sunt orientate pe lucrul cu canalele (nadi) și centre (chakre), iată de ce dacă dorești să afli mai multe despre energia ta, atunci găsește un instructor competent de yoga. Un set de practici, selectat corect, (am descris doar o mică parte din ele) este capabil să schimbe imaginea energetică a omului în doar câteva luni.

(1433)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă