Fly yoga: visul de a zbura poate deveni realitate! - Om Activ

Fly yoga: visul de a zbura poate deveni realitate!

2077 / 26.11.2015
Ce înseamnă fly yoga? Care sunt originile ei? E o practică la modă sau într-adevăr este eficientă? To fly or not to fly? S-o luăm de la capăt.

divider_1

Să începem cu denumirea. Yoga în aer se poate numi diferit: antigravity yoga, yoga în hamac, air yoga, Fly yoga etc. Antrenamentele se pot distinge nu doar după denumire, dar şi după hamac – există hamacuri formate dintr-o singură pânză, din stofă elastică, dar există şi din bumbac, cu mânere, care fac practica şi mai accesibilă.

1

christofer_harrisonYoga în aer este un curent proaspăt. Ideea este atribuită regizorului, gimnastului şi dansatorului de pe Broadway, Christopher Harrison. Da, într-adevăr, el a folosit hamacul pentru show-ul său coregrafic încă în anii 1990, iar cluburile de fitness au preluat această idee, au introdus hamacurile în sălile de sport şi treptat au creat un sistem închegat de antrenamente.

pink_4Apoi vedetele de talie mondială Madona şi Pink au început să folosească fly yoga în show-urile sale, fapt care a contribuit la răspândirea cu paşi rapizi a acestui curent. Fly yoga a câştigat popularitate, în primul rând, în SUA, apoi în Europa de Nord.

În Rusia a venit cu 5 ani în urmă. Aici hamacul a suferit uşoare schimbări datorită Svetlanei Anghel: el era fabricat din stofă neelastică şi avea mânere. Astfel, acum există două tipuri principale de hamacuri.

În ţara noastră primele antrenamente au avut loc cu aproximativ un an în urmă, după care această practică a fost preluată activ de cluburile şi studiourile de elită din capitală, continuând să ocupe poziţii sigure în graficul lor.

1_mojno_i_header

Dar, precum se ştie, regizorii au sursele lor de inspiraţie. Dacă ne aprofundăm în istoria yoga, atunci practica de lucru cu corpul în poziţie suspendată nu este deloc nouă. Încă în antichitate monahii indieni practicau arta îndeplinirii asanelor pe stâlpi (mallakhamb) şi pe funii (yoga-kurunta).

yoga_korunta_na_vereovkah

În secolul al XXI-lea această idee a renăscut în practica lui Iyengar şi a fiicei sale Geeta, care foloseau funiile, fixate de perete pentru susţinerea corpului şi echilibrarea în asane. Asemenea dispozitive erau inventate pentru oamenii, care întâmpinau dificultăţi la îndeplinirea obişnuită a asanelor. Aspectele terapeutice ale practicii yoga sunt examinate detaliat în cărţile lui Iyengar şi a numeroşilor săi discipoli.

gamak_s_ruckami

De aceea, vreau să vă bucur: să nu vă sperie faptul că este complicat! Hamacul este o mână de ajutor, cu ajutorul căruia veţi avansa. Într-adevăr cu ajutorul lui veţi putea îndeplini asane mai complicate, decât pe covoraşul de yoga. Aceasta se va întâmpla anume datorită hamacului şi fără el, puţin probabil, că ar fi posibil. Cel puţin, în termene atât de restrânse. De la primul antrenament vă veţi convinge că graţie hamacului puteţi sta în acele poziţii, care fără de hamac vi se păreau absolut incredibile.

Fly yoga le permite chiar şi persoanelor fără pregătire să facă asanele inversate. Pentru aceasta este nevoie doar de puţin curaj. Este ca şi cum ai ieşi din zona de confort, dar pentru propriul beneficiu!

7Dacă practicaţi yoga de mult timp şi v-aţi obişnuit cu metodele clasice, atunci vă recomandăm să folosiţi hamacul pur şi simplu pentru a avansa.

Dacă vorbim despre fly yoga ca despre un curent aparte, atunci beneficiile sale sunt enorme:

— îmbunătăţeşte mobilitatea, flexibilitatea şi plasticitatea articulaţiilor

— antrenament pentru aparatul vestibular

— îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul

Dar nici acestea nu sunt cele mai importante realizări! Antrenamentele de fly yoga oferă o posibilitate unicat! Exact, anume unicat este cuvântul potrivit, deoarece în multe asane are loc decompresia (reducerea presiunii asupra discurilor intervertebral) coloanei vertebrale. Acesta este un beneficiu enorm în viaţa omului contemporan. Povara mare asupra coloanei vertebrale, modul de viaţă sedentar, stresul permanent şi altele generează numeroase blocuri şi supraîncărcarea muşchilor spatelui, iar aceasta la rândul său duce la sarcini sporite asupra coloanei vertebrale şi sistemului nervos, în ansamblu.

Acum imaginaţi-vă de câţi ani de practică obişnuită veţi avea nevoie pentru a sta în cap? Dar în acest caz, la primul sau al doilea antrenament deja stai cu capul în jos! Excelent, – veţi spune. Şi credeţi-ne, aşa este.

2

Pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, yoga fără punct de sprijin oferă posibilitatea de a conştientiza mai clar poziţia corpului în spaţiu, ne învaţă să distribuim corect greutatea corpului, înţelegând unde trebuie să fie centrul de greutate. Acest tip de yoga oferă posibilitatea de a conştientiza într-un timp mai scurt cum funcţionează toate părţile şi sistemele organismului, iar în procesul de intrare în poziţie, pot fi înţelese toate legăturile şi simţi corpul ca un tot întreg.

Acestea sunt doar puţinele schimbări pe care le suferă corpul. Acum urmează ceva foarte neobişnuit şi însemnat, în opinia noastră, despre care dorim să vă relatăm deja de 5 minute.

Fly yoga este singura posibilitate de a „reveni” în starea de embrion, iar aceasta înseamnă că te poţi simţi protejat, poţi încerca sentimentele copilăriei, zborului şi imponderabilităţii.

zavisaet_v_utrobe

Desigur că senzaţiile fizice ale acelor stări sunt demult uitate, dar credeţi-ne, în subconştient ele s-au păstrat. Anume scoaterea lor din subconştient ne oferă o relaxare emoţională, ameliorează tensiunile nervoase, stresul şi îmbunătăţeşte somnul. Ţineţi minte că starea psihică este parte iminentă a sănătăţii dvs. Mai ales în zilele noastre.

Vă garantăm că yoga în aer neapărat vă va elibera mintea de gunoiul emoţional. Shavasana în hamac într-adevăr este o senzaţie nemaipomenită: gândirea se schimbă, fobiile pleacă, înveţi să asculţi şi cel mai important, să te înţelegi pe sine.

shavasanna_1

Sloganul fly yoga: însănătoşeşte corpul şi limpezeşte mintea!

Zburaţi cu plăcere!

(2077)

comments powered by HyperComments
Maşa Chinaș

instructor de Pilates din anul 2006, absolventă a Institutului de Pilates din Moscova, participantă a programului american de instruire Lolita’s Legacy, fondatoare a primului studio specializat de Pilates din Moldova - PilatesM Studio, terapeut craniosacral, mamă a patru copii

Alte articole la aceiaşi temă