Glicația: cum zahărul afectează starea pielii - Om Activ

Glicația: cum zahărul afectează starea pielii

2455 / 28.07.2020
Dependența de dulciuri provoacă nu doar creșterea în greutate, dar și o serie de probleme legate de sănătate și aspectul exterior. Mai devreme v-am venit în ajutor cu un articol intitulat „10 motive să renunţi la zahăr, chiar dacă nu trebuie să slăbeşti”, pe care îl găsiți aici. Astăzi vom examina detaliat unul din motive și anume afectarea pielii.

Glicația este întărirea țesutului conjunctiv sub influenţa zahărului. Legătura dintre glicație și îmbătrânirea accelerată a pielii a fost descoperită la începutul anilor 1980. Zahărul în organism se descompune în glucoză și se alătură proteinei de colagen, care asigură pielea elastică, fermă și mătăsoasă.

Colagenul legat de glucoză devine mai solid (imaginați-vă procesul de caramelizare), iar consecințele nefaste sunt suficiente ca să ne determine să renunțăm la zahăr:

  • 1 aprofundarea ridurilor existente și apariția altor noi, formarea de cute pe piele, pierderea elasticității și fermității,
  • 2 apariția petelor pigmentare, deoarece glucoza activează melanocitele -celule responsabile de producerea melaninei,
  • 3 paloare, nuanță bolnăvicioasă a pielii – galben-brun, deoarece produsele finale ale glicației (scindare a zahărului) afectează culoarea și transparența stratului superior al epidermei, încetinesc procesele metabolice în celule și se elimină anevoios din organism,
  • 4 inflamații ale pielii, capilarele devin fragile,
  • 5 piele uscată, deoarece glicația reduce nivelul de hidratare al pielii.
  • Există și o noțiune – față de zahăr sau glucidică. În acest caz pielea reacționează la orice impact (apă, soare etc.), deseori se descuamează și se înroșește. Se subțiază (în cazul predispoziției la uscăciune) și se îngroașă (în cazul predispunerii la îngrășare), iar omul se află mereu în căutarea produselor potrivite pentru piele și a unui cosmetolog bun. Dar efectul celor mai scumpe proceduri cosmetice este minim, iar procesul de recuperare după ele decurge foarte anevoios.

Colagenul este o proteină cu efect de lungă durată. Prin urmare, colagenul caramelizat va rămâne cu tine pentru mult timp. Odată cu înaintarea în vârstă, va crește și proporția colagenului compactat în organism. Mai ales că, odată cu vârsta, cantitatea totală de colagen din organism scade. Dar vestea bună este că procesul de glicație în piele se declanșează după 30-35 de ani.

Ce se poate face?

Singura modalitate sigură de a opri glicația este de a reduce consumul de carbohidraţi. Da, este necesar de a limita nu doar zahărul, dar și orice carbohidraţi, chiar și cei benefici, care în final se transformă în glucoză.

Norma zilnică de carbohidraţi

pentru slăbit, minimum 30 g
pentru slăbit, maximum 115 g
pentru a te menţine în formă greutatea*2–3 g
pentru acumularea masei corporale greutatea*5–6 g

Chiar dacă într-un final și carbohidraţii sănătoși (cerealele integrale, fructele și legumele) se transformă în glucoză, ele trebuie să predomine în alimentaţie. Acestea conțin elemente valoroase pentru organism, precum și fibre, datorită cărora se absorb lent și nu provoacă oscilații bruște ale zahărului în sânge.

Studiază cu atenție compoziția produselor – adesea acestea conțin zahăr ascuns. Apropo, produsele cu marcajul „fără zahăr” ar putea avea zahăr camuflat sub formă de sirop de curmale, miere, concentrat din suc de fructe, malț etc. Totodată, cel mai dăunător pentru piele este zahărul lichid (sub formă de siropuri), inclusiv siropul de agava, pe care mulți l-au îndrăgit.

Încetinesc glicația antioxidanţii – compuși care elimină radicalii liberi din organism. Se găsesc în cantități mari în fructe de pădure, în verdeață, ceai verde, clorofilă lichidă etc. Aici vei găsi un articol detaliat despre antioxidanţi.

Unii aditivi alimentari previn glicația elastinei, printre aceștia sunt benfotiamina (una din variațiile vitaminei B1) și carnozina (o substanță din doi aminoacizi). Intenționat nu vom menționa care sunt dozele necesare, despre aceasta vei afla de la medicul terapeut sau de la nutriționist.

De remarcat că glicația afectează nu doar pielea, dar și celelalte organe, țesuturi și celule ale organismului. Produsele de descompunere ale glicației, care se elimină foarte dificil, provoacă inflamații cronice, intoxicații și oxidarea organismului. Sistemul imunitar este nevoit să se concentreze pe inflamații și face față mai anevoios altor sarcini, de aceea trebuie să fim foarte atenți cu zahărul.

(2455)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog din anul 2009, fondatorul salonului BisMoldova, instructor de epilare cu laser

Alte articole la aceiaşi temă