Invidia, cum scăpăm de ea în doar 5 paşi - Om Activ

Invidia, cum scăpăm de ea în doar 5 paşi

1317 / 12.06.2019
Se întâmplă să ţi se facă inima tângă la vederea unor imagini? Uneori te podidesc lacrimile când vezi pe cineva cu siluetă de invidiat, bine sculptată, în timp ce tu cu tot efortul depus, chiar şi după o dietă drastică cu puţine calorii şi carbohidraţi nu arăţi la fel de bine.

Sau cineva după o zi grea de muncă nu pleacă acasă, ci la petrecere cu prietenii sau la întâlnire cu persoana dragă, iar tu ai de ales între bucătărie, un serial, să stai cu ochii aţintiţi în telefon şi apoi să mergi de unul singur la culcare. E jignitor, nu-i aşa? În astfel de momente te laşi cuprins de un sentiment de milă faţă de sine însuşi. Şi îţi doreşti o viaţă la fel de împlinită. Ca mai apoi să-ţi aduci aminte că invidia nu este cel mai bun sentiment şi apoi începe să te macine şi asta. Începi să te autocondamni pentru aceasta. Dar nu este atât de simplu să renunţi la invidie printr-un simplu efort al voinţei. E ca în cazul elefantului, nu te gândi la el şi îl vei avea în minte cât e ziua de lungă.

Invidia are numeroase efecte neplăcute. Iată doar câteva din ele:

  • Nivel sporit de stres
  • Nemulțumirea față de sine și de viața ta
  • Proastă dispoziţie
  • Reducerea capacităţii de muncă
  • Înrăire şi viziune negativă despre viaţă
  • Insomnie, anxietate, nervozitate

Dar şi acestea sunt o motivaţie suficientă pentru a începe lupta cu sentimentul distrugător. Să vedem ce putem face.

Nu te autocondamna şi nu evita sentimentul de invidie

Invidia este un sentiment foarte puternic cu o mare încărcătură energetică. Cu timpul vei învăţa să direcţionezi această energie în scopuri paşnice. Constatarea sentimentului de invidie este primul pas spre transformarea în bine. Aşadar, invidiezi. Încearcă acest sentiment în toată deplinătatea sa. Acum eşti gata să treci la pasul următor.

Înţelege ce sentimente ai vrea să încerci

Atunci când privirea se agaţă de ceva, când ai un profund sentiment lăuntric de invidie, ea nu-ţi semnalizează despre nevoia unui lucru, a unei călătorii sau despre necesitatea de a fi într-o condiţie fizică bună. Este un semnal că simţi nevoia de a încerca anumite emoţii şi sentimente.

  • În spatele dorinţei de a avea un corp frumos stă necesitatea de a avea mai multă încredere în sine, de a te accepta aşa cum eşti
  • Dorinţa de a atinge anumite performanţe în activitatea ta ascunde nevoia de autorealizare, de recunoaştere din partea celor din jur, nevoia unui sentiment de autoapreciere, de mândrie pentru sine
  • În spatele dorinţei de a avea un automobil stă nevoia de stabilitate, protecţie, bucurie, pe care ţi-o oferă bunăstarea materială

Nu duci lipsă de anumite lucruri, ci de emoţii concrete. Aşadar, următorul pas va fi să-ţi pui întrebarea: ce sentimente aş vrea să încerc?

Ce pot face pentru aceasta chiar acum?

După ce ai conştientizat că simţi necesitatea de a încerca un anumit sentiment, gândeşte-te ce ai putea să întreprinzi chiar acum. Ai la dispoziţie numeroase posibilităţi şi instrumente, pentru a-ţi aduce bucurii, a te accepta, a avea o atitudine mai bună faţă de sine, a obţine sprijin.

Fă acest lucru

Precum am menţionat mai sus, invidia este un impuls puternic. Valorifică încărcătura acestui sentiment pentru a face un pas concret. Du-te şi fă ceva chiar acum. Nu sta mult pe gânduri şi nu încerca să analizezi dacă vei reuşi sau nu, nu te gândi dacă vei putea înscrie un gol sau nu. Pur şi simplu loveşte mingea.

Laudă-te

Ia o clipă de răgaz şi laudă-te pentru efortul depus. Pentru faptul că lucrezi conştient asupra proceselor tale lăuntrice. Încearcă sentimentul de recunoştinţă pentru paşii făcuţi. Şi recunoştinţă faţă de cei, pe care i-ai invidiat, or anume ei te-au ajutat să percepi necesităţile tale lăuntrice, să mergi după invidie şi să urci la un alt nivel, să vezi de ce ai nevoie la această etapă a vieţii.

Rareori ne gândim la asta, dar fiece succes este anticipat de o perioadă de depăşire a dificultăţilor. Adevărat, unii pot avea mai mult succes în plan profesional, dar care este preţul realizărilor sale, te-ai întrebat vreodată? Munca asiduă, sacrificarea vieţii personale, stres şi surmenare. Oare merită să fii invidios că nu le ai? Sau cineva poate sta la volanul unei maşini de lux, dar nu se ştie niciodată câtă trudă se ascunde în spatele acestei realizări. Noi vedem doar rezultatul final. Pentru că creditele, lacrimile şi munca depusă nu stau la vedere. Orice succes are şi o latură ascunsă. Gândeşte-te la asta data viitoare, când vei arunca o privire invidioasă asupra cuiva.

(1317)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog practic din anul 2010, membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din RM, membru al Asociației Psihologilor Practicieni HYPNART

Alte articole la aceiaşi temă