Tehnici ca să învingi temerile, care te îndepărtează de succes - Om Activ

Tehnici ca să învingi temerile, care te îndepărtează de succes

2338

Tehnici ca să învingi temerile, care te îndepărtează de succes

Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

În acest articol am relatat despre anxietăţile, care te împiedică să-ţi atingi scopurile trasate. Doar nu credeai că pur şi simplu le vom enumera, nu-i aşa? Astăzi vom analiza tehnicile de luptă cu ele.

Teama de a reuşi – vizualizează succesul

Dacă eşti om riscant, încearcă să te provoci – oare chiar nu voi putea? Dacă eşti un om curios, atunci dă-ţi frâu liber calităţii înnăscute de cercetător şi încearcă să vezi ce se ascunde în spatele acestei uşi. Lasă-te condus de interesul pentru viaţă şi tot ceea ce-i nou.

Aplică vizualizările expresive şi detaliate. Fă din ele un ritual zilnic – scufundă-te în realitatea, unde DEJA le-ai obţinut pe toate. Cum trăieşti acolo? Ce te înconjoară? Unde te afli? Eşti singur sau te înconjoară alţi oameni? Dacă sunt şi alţii, cine sunt ei, în ce relaţii sunteţi? Ce anotimp este? Ce oră? Ce culori predomină în jur? Poate sunt şi anumite mirosuri? Sunete? Ce se întâmplă cu tine? Ce simţi?

Imaginează-ţi cât mai detaliat tot ceea ce se va întâmpla cu tine. Imaginează-ţi, simte, auzi. Psihicul nu face diferenţa între fantezie şi realitate. Dacă în decurs de o oră îţi vei imagina că te odihneşti pe malul oceanului, atunci toate sistemele organismului se vor restabili ca după un ceas de odihnă pe ţărm. Iată de ce dacă treptat te vei obişnui cu tabloul succesului, vei vedea că teama se spulberă.

Teama de a fi condamnat – încetează să-i condamni pe cei din jur

Oamenii îţi acordă mai puţină atenţie, decât îţi imaginezi. În mare parte, toţi oamenii sunt preocupaţi de sine şi de lumea lor lăuntrică. Adesea nu le pasă de cei din jur. Adu-ţi aminte, de exemplu, când ultima dată ai observat pata de pe hainele cuiva?

Priveşte-i atent pe cei, care te condamnă. Sau la cei, de critica ipotetică a cărora îţi este frică. Greşim cu toţii. Adevărat, aceasta dă naştere la complexe, la invidie faţă de cei, care au avut înţelepciunea să înţeleagă asta mai devreme, care s-a ridicat mai repede din genunchi, şi-a luat avânt şi a mers înainte cu putere dublă. Iată de ce oamenii încep să condamne. Însă de fapt ei nu te condamnă pe tine, ci pe ei înşişi, pe sine slab, căruia încă îi este frică să facă un pas spre independenţă şi să-şi încerce norocul. Tu însă ai avut curajul să faci acel pas. Din această cauză ai provocat un val de critici la adresa ta. Mândreşte-te cu asta!

Poţi alege cu cine să comunici. Include în cercul tău de comunicare oameni, care te susţin şi te acceptă aşa cum eşti. Redu comunicarea cu invidioşii.

Începe cu sine. Dacă părerea celor din jur e atât de importantă pentru tine, încât s-a transformat în fobie, atunci cu siguranţă faci parte din cei, care-i condamnă pe alţii. În decurs de o săptămână încearcă să nu le dai nicio notă celor din jur. Pur şi simplu urmăreşte, ascultă, atrage atenţia la cuvintele de apreciere din discuţii. Revizuieşte-ţi atitudinea faţă de oameni.

Mai târziu încearcă să te întrebi dacă aprobarea şi recunoaşterea din partea celor din jur îţi va aduce bucurie şi fericire? Cât de importantă este pentru tine? Toţi au diferite aşteptări şi cerinţe faţă de tine. Eşti gata să le satisfaci pe toate, trădându-te pe tine însuţi?

Teama de eşecurile şi nereuşitele din trecut – fă diferenţă între idee şi personalitate

De pe băncile şcolii ni se cultivă teama de eşec: dacă ai luat nota doi e o mare ruşine, nu eşti atât de bun ca alţii, eşti demn de condamnare şi chiar de pedeapsă. Fireşte că în viaţa adulţilor acest principiu se reflectă în toate. Suntem predispuşi mai mult să riscăm, decât să încercăm. Diferenţa este că dacă omul a riscat odată şi a suferit eşec, atunci nu se va încumeta să rişte din nou. Însă realitatea demonstrează că fără eşecuri nu poţi obţine succes şi nu vei ajunge nicăieri!

Ia aminte că eşecul este un eveniment, nu eşti tu însuţi. Tu eşti una, iar eşecul e alta. El nu trebuie să-ţi influenţeze imaginea de sine. Trage concluzii, analizează şi mergi mai departe. Nu fii prea încrezut în sine, atunci vei putea deosebi ideea de personalitate. Până când ideea nu s-a încununat de succes, ea e doar o încercare, care nu te caracterizează. Poate doar ca pe omul, care nu stă locului şi tinde să ajungă undeva. Fapt care te caracterizează pozitiv.

Teama de a incomoda – nu-ţi asuma prea multe

De fapt este vorba de teama pentru consecinţele acţiunilor proprii, teama de responsabilitate.

Nu-ţi asuma prea multe sarcini în acelaşi timp. Fă-o treptat. Atunci şi responsabilitatea pentru ele va veni treptat şi te vei descurca mai simplu. Or vei avea timp să te adaptezi.

Delegă împuternicirile, împarte povara cu alţi oameni, care te pot ajuta.

Fă această frică raţională – descrie pe hârtie toate acţiunile, consecinţele cărora te sperie. Acum întreabă-te dacă temerile sunt întemeiate? Sau poate că ai exagerat? Ce ai putea întreprinde în situaţiile descrise? Există cineva pe ajutorul căruia poţi sconta?

Ţine minte, absolut toţi au temeri. Dar unii îşi ating scopul, iar alţii nu. Între idee şi succes întotdeauna a fost teama, pe care omul a depăşit-o. Aceasta îl deosebeşte pe un om de succes de restul lumii. Un om de succes foloseşte anxietăţile ca pe un imbold, ca pe o rampă de lansare, iar pe ceilalţi temerile îi paralizează.

Nu percepe teama ca pe staţia terminus, ca pe un punct final şi o emoţie de nedepăşit. Lasă curiozitatea şi optimismul să lupte cu frica. Atunci o vei putea învinge şi te vei impune să lucrezi pentru sine.

(2338)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Alte articole la aceiaşi temă