Cum să reduci transpiraţia, când antiperspirantul nu-şi face efectul - Om Activ

Cum să reduci transpiraţia, când antiperspirantul nu-şi face efectul

3680

Cum să reduci transpiraţia, când antiperspirantul nu-şi face efectul

Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Transpiraţia este o funcţie normală a pielii. Dar unii oameni transpiră intensiv chiar și în cazul efortului fizic minim sau atunci când au emoţii. Transpiraţia abundentă pe toată suprafaţa corpului sau în anumite zone (cutele pielii, faţă, palme şi tălpi) este numită hiperhidroză. Aceasta nu este o boală, ci o stare a organismului.

Omul secretă pe zi de la 500 la 1500 ml de transpiraţie. În caz de hiperhidroză – 1500 ml de transpiraţie pe oră! Asta deoarece în caz de hiperhidroză este mărit atât numărul de glande sudoripare, cât şi volumul lor. Există două tipuri de glande sudoripare: apocrine şi ecrine. Glandele apocrine se află în zona perineului, subsuorii şi în jurul mameloanelor. Aceste glande secretă împreună cu transpiraţia feromoni – miros unic al corpului. Glandele ecrine sunt situate peste toată suprafaţa corpului şi elimină doar transpiraţie, care în proporţie de 99% este alcătuită din apă şi 1% sunt săruri de sodiu, calciu, potasiu şi alte componente chimice.

 • După origine, există două tipuri de hiperhidroză: primară (fără cauză) şi secundară (cauzată de maladii însoţite de transpiraţie abundentă – diabet, tuberculoză etc.).
 • După răspândire hiperhidroza se împarte în generală şi locală. Atât hiperhidroza generală, cât şi cea locală pot fi atât primare, cât şi secundare. În primul caz numărul şi volumul glandelor sudoripare sunt mărite de la naştere (adesea aceasta este o caracteristică moştenită). În al doilea caz, aceasta se poate întâmpla la orice vârstă.

Hiperhidroza generală este transpiraţie abundentă pe toată suprafaţa corpului. Se manifestă pronunţat în zona axilară, în pliurile inghinale şi în alte zone unde sunt concentrate glandele sudoripare.

Hiperhidroza locală este transpiraţie excesivă în anumite zone ale corpului (în zona axilară, pe palme, tălpi, pe toată suprafaţa feţei, pe frunte, nas, obraji, buza superioară, în pliurile inghinale). Hiperhidroza locală poate fi primară, dar şi ea are mai multe cauze: tulburări endocrine, menopauză, diabet şi obezitate; distonie vasculară, tulburări ale sistemului nervos central, stres de durată.

Simptomele hiperhidrozei locale

Hiperhidroza axilelor (cea mai răspândită formă)

 • pete umede uriaşe în zona subsuorii,
 • după uscare transpiraţia lasă urme pe haină de culoare gălbuie, roşietică şi violet,
 • miros înţepător, simţitor pentru cei din jur, chiar dacă se aplică un deodorant.

Hiperhidroza tălpilor

 • miros neplăcut de la picioare, care apare rapid după spălare din cauza schimbării acidităţii pielii,
 • infecţii fungice ale tălpilor.

Hiperhidroza picioarelor

 • transpiraţia pe toată suprafaţa picioarelor,
 • picăturile de transpiraţie se preling în jos din zona inghinală, cauzând roaderea părţii interioare a coapselor şi iritând pielea sensibilă de sub genunchi.

Hiperhidroza palmelor

 • palme umede, mereu reci.

În majoritatea cazurilor, această formă de hiperhidroză denotă un grad înalt de emotivitate şi un sistem nervos instabil. Chiar şi cele mai neînsemnate emoţii pot provoca transpiraţia instantanee a palmelor.

Alte forme de hiperhidroză:

 • piele înroşită şi grasă, picături de sudoare pe frunte (persoana îşi şterge mereu faţa cu batista),
 • rosături sub sâni la femei,
 • pâraie de transpiraţie care curg de-a lungul coloanei,
 • lenjerie umedă.

În condiţii casnice transpiraţia se poate reduce, însă hiperhidroza nu poate fi eliminată complet. De îndată ce nu vei respecta aceste reguli, transpiraţia se va întoarce.

 • 1Renunţă la hrana grasă, fierbinte şi condimentată. Redu consumul de sare. Exclude ceapa şi usturoiul, din cauza lor transpiraţia are un miros înţepător.
 • 2Exclude alcoolul şi renunţă la fumat. Fă acest lucru chiar dacă nu suferi de hiperhidroză.
 • 3Fă duş mai des şi practică duşul contrastant.
 • 4Poartă branţuri antibacteriene, ele previn reproducerea bacteriilor şi a ciupercilor, neutralizând mirosul neplăcut. Vei obţine acelaşi efect dacă vei presăra bicarbonat în încălţăminte.
 • 5Aplică deodorantul doar pe corpul curat, amestecul de transpiraţie şi parfumuri este la fel de neplăcut ca şi transpiraţia. Optează pentru antiperspirante medicale cu concentraţie sporită de săruri. Asemenea preparate se aplică pe noapte o dată pe săptămână. Un antiperspirant obişnuit ar putea să nu te ajute. Ai putea încerca şi alaun – cristale deodorante naturale.
 • 6Şterge intensiv zonele care transpiră cu soluţie de bicarbonat de sodiu (1 lingură de bicarbonat a 1 pahar de apă) sau freacă-le cu talc pentru a evita inflamarea pielii.
 • 7Practică băi şi fricţiuni cu infuzii de stejar (lasă la macerat timp de 20 de minute 6 linguri de scoarţă de stejar la 1 litru de apă fiartă).

Dacă nu eşti omul, care să se deranjeze cu băiţe, atunci apelează la un medic sau cosmetician. Există trei proceduri de salon, care te vor ajuta în caz de hiperhidroză.

 • 1Injectare de botox sau dysport

Injecţiile de botox sunt o metodă sigură şi eficientă de luptă contra hiperhidrozei. Ele blochează impulsul nervos propagat de la nerv la glanda sudoripară, din care cauză aceasta nu mai secretă transpiraţie. Tratamentul cu botox este benefic doar în cazul hiperhidrozei locale.

Înainte de procedură se face testul Minora – pe zona respectivă se aplică o soluţie, iar după ce aceasta se usucă, peste ea se aplică amidon. Testul este necesar pentru a determina zona hiperhidrozei. Limitele ei se conturează cu un creion special şi se împarte convenţional în pătrate (1×1 cm). Mai apoi preparatul se injectează pe toată suprafaţa zonei.

Cât durează efectul: este necesar de a efectua procedura o dată la 3-6 luni.

 • 2Chiuretaj

Chiuretajul este circumcizia terminaţiilor nervului simpatic şi înlăturarea glandelor sudoripare. Eficienţa chiuretajului – reducerea transpiraţiei cu 90% şi înlăturarea completă a mirosului specific în cazul hiperhidrozei locale.

Înainte de procedură la fel se efectuează testul Minora. Mai apoi, sub anestezie locală, se efectuează o tăietură la 5-10 mm (în funcţie de grosimea pielii), prin care medicul face o circumcizie cu un chiurete special.

Cât durează efectul: este necesar de a efectua procedura o dată la 2-3 luni.

 • 3Simpatectomie

Simpatectomia este o intervenţie chirurgicală efectuată cu anestezie generală. Durează mai puţin de jumătate de oră, iar a doua zi pacientul este externat.

Operaţia se realizează cu ajutorul unui endoscop prin 2 tăieturi. Cu ajutorul unei mini-camere medicul detectează nervul simpatic, pe care aplică o clemă specială sau o taie cu curent de înaltă frecvenţă. Operaţia este indicată în caz de hiperhidroză pronunţată a subsuorilor feţei, dar ea poate să cauzeze o reacţie compensatorie – după procedură ar putea începe să transpire alte zone ale corpului.

De câte ori: O dată în viaţă.

Hiperhidroza poate cauza numeroase complexe. Dacă consideri că nu te poţi resemna cu acest specific al corpului, începe cu metode casnice de reducere a transpiraţiei, iar în caz de necesitate, consultă un specialist.

(3680)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Alte articole la aceiaşi temă