Cum să alegem instructorul de Pilates, pentru a nu agrava situaţia - Om Activ

Cum să alegem instructorul de Pilates, pentru a nu agrava situaţia

3468

Cum să alegem instructorul de Pilates, pentru a nu agrava situaţia

Evgheni Vihori

şeful proiectului zakvaski.md

Fiecare club de fitness, care se respectă, include Pilatesul în programele de grup. Însă oare toţi instructorii au calificarea necesară, care să le permită să desfăşoare antrenamentele complicate? Află în continuare care pot fi ele. Nu-ţi rămâne decât să afli, care este calificarea instructorului tău. Să sperăm că abilităţile sale nu au fost obţinute pe youtube.

Instructor de Pilates – începător (fără certificat sau diplomă)

Studii: video instructive.

Durata studiilor: câteva ore.

În Moldova e simplu să devii instructor al programelor de grup, ca să antrenezi grupul de aerobică, step, programe de forţă, sărituri pe trambulină sau kangoo jumps. Este suficient să frecventezi cursuri de 3 luni la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi să fii în condiţie fizică bună. Uneori este suficient să arăţi bine. Pentru un club nu este avantajos să angajeze un instructor de Pilates aparte şi ei încredinţează aceste antrenamente instructorilor de grup.

Ce face un viitor instructor de Pilates? Exact, caută informaţii pe internet, unde se găseşte din abundenţă. Ca să te convingi e suficient să introduci „Pilates” pe YouTube. Vei obţine peste 2 000 000 de video!

Pilatesul pentru asemenea instructori este un gen de fitness lent. Adesea antrenamentele lor se bazează pe îndeplinirea lentă a aşezărilor, flotărilor şi fandărilor, precum şi a exerciţiilor pentru spate şi abdomen. Dar nu este totul atât de simplu! Iniţial, Pilates a fost elaborat ca un program de reabilitare, frecventat cel mai des de clienţii cu probleme de sănătate. Încercând să repeţi cu ei mişcările din filmuleţele video, le poţi dăuna şi mai mult.

кавэр_preg

Instructor de Pilates – novice (deţinător de certificat)

Studii: seminare şi master-clase.

Durata studiilor: o zi.

Cluburile de fitness desfăşoară periodic master-clase de Pilates, uneori invitând specialişti de peste hotare. În ziua stabilită, câteva zeci de instructori vin la master-clase-ul organizat de un profesionist, la finele căruia obţinu un certificat de participare. De obicei, asemenea lecţii au specializare îngustă – cum ar fi, Pilates pentru gravide, Pilates în caz de scolioză, Pilates pentru oamenii în etate.

Dar există 2 neajunsuri. În primul rând, participanţii la asemenea master-clase trebuie să aibă o bază de cunoştinţe, pe care majoritatea nu o au. În al doilea rând, se întâmplă că instructorii nu frecventează master-clase-ul din motive personale şi doar îşi ridică certificatul la sfârşitul zilei, acestea fiind completate din timp. A doua zi în graficul clubului apare un nou tip de antrenament – Pilates pentru gravide.

Instructor de Pilates – nivel mediu (deţinător de certificat)

Studii: studii de bază la un centru specializat în instruirea specialiştilor de fitness.

Durata studiilor: 3-5 luni.

Abia acum am ajuns la un instructor, care vă poate ghida în Pilates. Însă chiar şi la această etapă, el poate activa într-un club de fitness, dar nu într-un studio specializat de Pilates.

De regulă, asigură procesul educativ un profesor cu experienţă bogată de activitate în industria fitness. Academie de fitness, asociaţie de fitness, şcoală de fitness – centre serioase de instruire, care oferă studii-express în tot spectrul curentelor de fitness, nu doar de Pilates – aici poţi obţine studii în sfera nutriţiei, fitnessului pentru copii, antrenamente în sala de forţă, managementul clubului de fitness, reabilitare etc.

Cursurile de Pilates durează între 1 şi 3 zile, astfel încât peste 3-5 luni se poate obţine gradul întâi şi începe predarea Pilatesul pe covoraş.

pilates1

Instructor de Pilates – profesional (deţinător de diplomă)

Studii: Academia de Pilates.

Durata studiilor: 3 ani.

Iată că am ajuns şi aici. Doar după obţinerea diplomei, instructorul este gata să lucreze într-un studio specializat de Pilates.

După fiece seminar studentul obţine un certificat de frecventare, care-i oferă dreptul de a susţine examenul. După această etapă, obţine un certificat. Şi abia după frecventarea tuturor seminarelor şi susţinerea tuturor examenelor, instructorul obţine diploma.

Diploma de Instructor Universal de Pilates este alcătuită din 3 diplome:

1.  Diploma „Instructor Pilates Matwork. Antrenamente de grup cu orice 
nivel de complexitate şi antrenamente personale” (10 certificate)

  Matwork. Curs introductiv. Blocul 1
●  Matwork. Curs introductiv. Blocul 2
  Versiune originală 34 exerciţii ale lui Joseph Pilates
  Corectarea ţinutei cu ajutorul metodei lui Pilates
  Specificul antrenamentelor de grup Pilates
  Păstrarea sănătăţii coloanei vertebrale
  Specificul de lucru cu zona cervicală şi centura scapulară
  Relaxarea zonei gâtului
  Specificul de lucru cu articulaţia coxofemurală  şi cu zona lombară
  Specificul de lucru cu tălpile şi genunchii

pilates

2. Diplomă „Instructor de Pilates. Utilizarea echipamentelor de mici dimensiuni” (8 certificate)

  Mini ball – pilates cu balonul mic
  Big ball – pilates cu balonul mare
  Foam roller – pilates pe rulou
  Core band
  Elastic
  Inel izotonic
  Gymstick
  Soft roller

maxresdefault-7

 3. Diplomă „Instructor de Pilates. Utilizarea echipamentului  de studio” (6 certificate)

  Reformer Allegro Bloc 1. Nivel de bază
  Reformer Allegro Bloc 2. Universal
  Cadillac Tower
  Wanda Chair
  Spine Corrector
  Utilizare sistemică a echipamentului de studio:

– Reformer Allegro
– Cadillac Tower
– Wanda Chair
– Spine Corrector

Specializare facultativă (perfecţionare)

  Antrenamentul femeilor gravide
  Pilates pentru sportul unilateral (golf, tenis)
  Pilates pentru dansatori
  Spirale (1-10)
  Pilates în poziţie verticală
  Pilates la birou. Ergonomia spaţiului de lucru
  TRX

Prin analogie cu studiile la o instituţie de învăţământ superior: există posibilitatea (mai bine zis necesitatea) de a învăţa şi a face studii postuniversitare. De genul masteratului, aspiranturii şi doctoranturii. Dar asta-i altă istorie.

Încă un argument că trebuie să te perfecţionezi tot timpul: instructorul, are un anumit bagaj de cunoştinţe, pe care-l transmite clienţilor săi. Însă peste un timp, clienţii devin atât de versaţi în domeniu, încât instructorul sau trebuie să obţină cunoştinţe noi, sau clienţii încep să caute un alt instructor, care le va putea îmbogăţi bagajul de cunoştinţe.

Precum vedeţi, pentru a deveni un instructor de Pilates cu înaltă calificare e nevoie de multă muncă, studii şi investiţii în învăţătură. Însă din păcate, în Moldova, pentru aceasta este suficient să ai acces la YouTube, de aceea atenţie maximă când faci alegerea.

(3468)

comments powered by HyperComments
Evgheni Vihori

şeful proiectului zakvaski.md

Alte articole la aceiaşi temă