Paşi de urmat pentru împlinirea visurilor şi evitarea dezamăgirilor - Om Activ

Paşi de urmat pentru împlinirea visurilor şi evitarea dezamăgirilor

1480

Paşi de urmat pentru împlinirea visurilor şi evitarea dezamăgirilor

Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

La sfârşit de an ne punem dorinţe şi ne trasăm planuri de viitor. În adâncul sufletului cu toţii rămânem copii, care cred în miracole. Când omul încetează să mai creadă în minuni, sufletul lui seacă. Mulţi aşteaptă cu nerăbdare împlinirea visurilor, însă când acestea devin realitate, rămân dezamăgiţi.

Aşadar, dorinţele fiind puse, să vedem cum trebuie să reacţionăm la împlinirea lor, fără a fi cuprinşi de dezamăgire.

Înţelege ce-ţi doreşti cu adevărat

Iată un exemplu simplu: omul îşi doreşte cu ardoare bani din belşug. Îşi consacră viaţa studiilor, carierei, comunicării… ca mai apoi să constate cu stupoare că de fapt nu de bani avea nevoie.

Poate că avea nevoie de libertate, pe care a pierdut-o în cele din urmă. Sau de aprecierea oamenilor, care văd la alţii doar banii. Sau de respectul şi mândria părinţilor pentru copilul, care consideră că nu a fost iubit destul de mult în copilărie. Sau de o viaţă energică, veselă şi plină de peripeţii, în care banii nu stau în prim plan.

Atunci omul îşi priveşte contul în bancă şi este dezamăgit, pentru că nu şi-a satisfăcut necesitatea de care avea nevoie.

Asigură-te că anume ţie îţi aparţine dorinţa

Mulţi trăiesc viaţa altcuiva şi soarta lor e dramatică. Cel mai frecvent aceasta se întâmplă în familiile cu părinţi autoritare, când nimeni nu te întreabă: Cine vrei să devii? Din fragedă copilărie copilul este obişnuit cu gândul că va deveni „medic ca şi cele trei generaţii anterioare pe linia mamei”.

Totodată, din copilărie ni s-a insuflat că nu există cuvântul „vreau”, ci „trebuie”. Şi atunci copilul a crescut cu două probleme grave:

  • Nu este capabil să-şi identifice dorinţele şi nu are un contact cu sine însuşi.
  • El se conduce de principiul „trebuie”. Adesea, asta nu-i trebuie lui. Cu atât mai mult nu este clar de ce a trebui să faci asta pentru alţii.

Însă uneori nu părinţii sunt cei vinovaţi. Pentru o persoană care nu este încrezută în sine este foarte complicat să facă o alegere, cât de neînsemnată ar fi ea, el şovăieşte mereu. Atunci el preferă (nu întotdeauna conştient) să preia încrederea altora în privinţa la modul cum trebuie de trăit. Astfel preia şabloane, convingeri şi scopuri străine, înlocuindu-le pe ale sale. Cu mare regret, atingându-şi aceste scopuri sunt cuprinşi de o dezamăgire apăsătoare.

Fii gata să faci o alegere dificilă

Uneori omul ajunge prea departe. De exemplu, copilul visează să devină actor, dar părinţii consideră că contabilitatea îi va aduce mai mulţi bani. Astfel, începe facultatea de economie, face 2 ani de studii după care înţelege că aşa nu se mai poate şi sau renunţă la studii şi se ceartă cu părinţii. Sau nu-şi trăieşte viaţa care-i place, este nefericit, nerealizat, nici cu părinţii nu este în cele mai bune relaţii, acuzându-i inconştient de soarta lui crudă. În această situaţie, trebuie să încercăm să alegem opţiunea în care ne trădăm pe noi înşine în măsură mai mică sau răul mai mic. Adesea acestea sunt două opţiuni absolut diferite. Dar este nevoit să facă această alegere grea, de vreme ce a mers pe această cale timp îndelungat.

De asemenea, obișnuiește-te să rezolvi problemele cât mai repede posibil – acestea au proprietatea de a se aduna ca un bulgăre de zăpadă, în acest caz rezolvarea lor implică sacrificii şi dezamăgiri.

Nu idealiza viitorul

Când ne punem o dorinţă, ne gândim doar la aspectele pozitive ale ei. Oamenii rareori se gândesc cum se va schimba viaţa lor, atunci când visul va deveni realitate – cu ce va trebui să se obişnuiască, ce va trebui să accepte etc.

Multe femei visează la un copil. Cu toţii am auzit despre nopţile nedormite, despre momentele dificile din primele luni, despre problemele de spate pe care le implică această perioadă. Au auzit şi ştiu despre existenţa lor, însă nu toţi le conştientizează. Pentru a le conştientiza este suficient să nu dormi câteva nopţi la rând – pune-ţi deşteptătorul la fiecare jumătate de oră, ridică-te din pat, ia în braţe o butelie de apă, leagăn-o şi mergi cu ea prin casă. Posibil (!) că atunci vei înţelege ce înseamnă să creşti un copil.

Însă după ce-ţi vei da seama care sunt consecinţele, nu trebuie să renunţi la visurile tale! Dar acum vei fi pregătit pentru greutăţile care te aşteaptă, iar depresia postpartum va bate în retragere.

Gândeşte-te din timp care sunt aspectele negative pentru a evita dezamăgirea.

Identifică din timp noile dorinţe

Uneori atingerea scopului devine un mod de viaţă. De exemplu, un sportiv de performanţă ţine cu tot dinadinsul să obţină victorie la Jocurile Olimpice. Iată că scopul este atins, dar viaţa şi-a pierdut sensul.

Identifică din timp noi obiective şi fii gata pentru „viaţa de după”. Nu ignora alte sfere ale vieţii. Prietenii, familia, odihna, hobby-ul şi alte pasiuni ar putea avea de suferit după ce a dispărut singurul pilon al vieţii (atingerea scopului de dragul căruia le-ai sacrificat pe toate celelalte).

Visează cu precauţie or visurile au proprietatea de a se împlini. Cât de adevărată este această afirmaţie? Dacă acestea nu sunt visurile tale, dacă nu sunt bine gândite şi sunt inconştiente, atunci afirmaţia este adevărată!

Însă dacă ai investit numeroase resurse pentru a te convinge că asta este exact ceea de ce ai nevoie, dacă visul tău a trecut testul timpului, atunci este benefic să visezi! Or împlinirea unui asemenea vis îţi va aduce bucurie şi fericire lăuntrică.

Visează conştient!

(1480)

comments powered by HyperComments
Olesea Bogutskaea

psiholog, membru al Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor a RM, membru al Asociaţiei Psihologilor Practicieni GIPNART

Alte articole la aceiaşi temă