14 preparate pe care trebuie să le aibă orice sportiv în trusa medicală - Om Activ

14 preparate pe care trebuie să le aibă orice sportiv în trusa medicală

34288 / 23.01.2017
Leziuni, contuzii, entorse şi hematoame, toate acestea sunt întâlnite frecvent nu doar în sportul de performanţă. În timpul iernii, când drumul e acoperit cu gheţuş, pericolul ne paşte pe toţi. Astăzi, vom vorbi despre metodele de tratament.

Unguentele, gelurile şi cremele sunt un remediu excelent pentru leziunile uşoare. Ele înlătură durerea şi edemele, îmbunătăţesc microcirculaţia, stimulează regenerarea ţesuturilor vătămate.

Dar nu trebuie să le supraestimăm efectul. În cazul durerilor acute, fără întârziere ar trebui să consulţi un medic. Dacă durerile sunt slabe, atunci unguentele sunt potrivite, totuşi, dacă după 5-7 zile de tratament simptomele traumatismului nu dispar, la fel ar trebui să consulţi un medic, care îţi va pune un diagnostic detaliat pentru a evita leziunile mai grave.

Imediat după traumatism

Răceşte ţesuturile, atunci edemul şi zona lezată vor fi mai mici. Foloseşte geluri cu efect de răcire, ele se îmbibă uşor şi nu necesită a fi masată zona dureroasă.

Unguentele cu efect răcoritor nu reduc temperatura ţesuturilor, nu-ţi fie frică, de la ele nu vei prinde o răceală. Ele doar creează o senzaţie de răcoare, acţionând asupra receptorilor.

  • Gelurile şi cremele pot să lase o peliculă subţire pe piele, de aceea înainte de a le aplica, şterge pielea cu o loţiune sau clăteşte-o bine cu apă pentru a înlătura rămăşiţele preparatului folosit anterior.
  • Aplică preparatul pe zona vătămată de 3-4 ori pe zi şi lasă-l să se absoarbă. Pentru un efect mai bun foloseşte un bandaj fixativ.
1
Dacă vei aplica fără întârziere Lioton pe zona contuziei, atunci vânătaia sau hematomul vor fi mai mici.

Peste câteva zile după traumatism

Peste 4-7 zile foloseşte deja unguentele şi balsamurile cu efect de încălzire. Aplică-le cu mişcări uşoare de masare pentru a accelera procesul de recuperare datorită intensificării microcirculaţiei.

În cazul traumatismelor vechi şi a bolilor cronice

Aplică preparate cu acţiune antiinflamatoare.

Să le cunoşti pe toate e mai simplu, decât pare la prima vedere. Toate gelurile au efect de răcire, iar unguentele şi cremele – de încălzire. Toate au efect antiinflamator şi anestezic.

1
Înainte de a aplica un nou unguent pentru încălzire sau o cremă pentru masaj, se recomandă să faci un test cutanat: aplică puţin preparat la încheietura cotului sau în zona de sub genunchi.

Special pentru voi, am făcut o sinteză a celor mai bune şi accesibile preparate, pe care le vei găsi în Chişinău, tu decizi pe care le vei purta mereu în geanta de sport.

#1  Troxevasin sau Venoruton

Este favoritul maratoniştilor şi celor care practică triatlonul şi mersul sportiv. Substanţa de bază este rutozida, care scade permeabilitatea şi fragilitatea capilarelor, precum şi substanţe active cu proprietăţi antiinflamatorii şi analgezice. Acţionează mai bine sub un bandaj fixator. Nu este toxic.

Forma farmaceutică: gel.

Acţiune: antiinflamator, analgezic.

Indicaţii: edeme, dureri, cauzate de insuficienţă venoasă, sindrom post-traumatic, entorse şi hematoame.

Orient –  Troxevasin – 69,10 Venoruton – nu este disponibil

Elody – Troxevasin – 71,98 Venoruton – 93

Farmacia Familia – Troxevasin – 70,14 Venoruton – 90,36

fqecoalkw0ztam0cxxhsa

#2  Menovasan

Preparat eficient bazat pe componente testate de timp. Conţine mentol, novocaină şi anestezină, care intensifică reciproc acţiunea lor şi aduce rapid senzaţia de uşurare.

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: efect răcoritor, urmat de cel de încălzire.

Indicaţii: nevralgii, dureri la nivelul articulaţiilor, muşchilor şi spatelui.

Orient – 41,57

Elody – 35,35

Farmacia Familia – 35,56

#3  Bom Benghe (Steluţa)

Un preparat legendar! Formula acestui unguent pe bază de ierburi are peste 100 de ani şi a căpătat faima ca un bun remediu împotriva cefaleelor, nasului înfundat, înţepăturilor de insecte şi a răcelii. Conţine ulei de cuişoare, eucalipt, camfor, mentol, parafină şi vaselină.

Forma farmaceutică: balsam.

Acţiune: preparat iritant la nivel local, cu uşoară acţiune analgezică şi antiinflamatoare.

Indicaţii: radiculită, sciatică, migrenă, nevralgie, miozită, lumbago etc.

Orient – 13,35

Elody – nu este disponibil

Farmacia Familia – 13.90

49ea230ab4148de5e7e46bace1b6f8df

#4  Capsicam

În două cuvinte: „înfierbântă”! Preparatul provoacă roşeaţă şi usturime puternică, de aceea, foloseşte-l cu prudenţă în doze foarte mici. Nici într-un caz nu-l aplica cu mâinile, în set e inclus şi un instrument special pentru aplicare.

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: încălzire, antiinflamator.

Indicaţii: sciatică, artrită, dureri musculare, entorse.

Orient – 82,25

Elody – 80,39

Farmacia Familia – 83,38

6626

#5  Finalgon

Finalgon conţine 2 substanţe active: nonivamid, antidolor şi nicoboxil, cu efect de încălzire şi vasodilatator. Ia aminte, evită pătrunderea unguentului pe mucoase şi zgârieturi.

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: preparat iritant eficient şi plasture cu efect de încălzire.

Indicaţii: „încălzirea” preliminară a muşchilor înainte de efort fizic, dureri musculare şi de articulaţii, traumatisme ale muşchilor şi ligamentelor, inflamaţii de articulaţii şi tulburări ale circulaţiei sangvine periferice, radiculite, artrite şi nevralgii.

Orient – 77

Elody – 74,78

Farmacia Familia – 78,57

maz-finalgon

#6  Geucamen

O compoziţie excelentă din uleiuri naturale de eucalipt şi cuişoare, camfor şi mentol. Geucamen elimină mâncărimea cauzată de înţepăturile de insecte, datorită cărui fapt este un preparat de nelipsit în călătorie.

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: aplicat pe piele, preparatul acţionează asupra terminaţiilor nervoase, manifestând o acţiune analgezică şi antiinflamatoare.

Indicaţii: algii musculare în caz de entorse şi luxaţii, mâncărime cauzate de înţepături de insecte.

Orient – 31,42

Elody – nu este disponibil

Farmacia Familia – 33,67

0b0201904b310b12d4b7c93df1c85553c9e94caf

#7  Fastum gel

La el te gândeşti, în primul rând, în caz de leziuni. Substanța activă: ketoprofenul. Diminuează durerile în articulaţii atât în stare de repaus, cât şi în timpul mişcării în cazul sindromului articular, este eficient pentru potolirea durerii din tendoane, articulaţii, muşchi şi ligamente. Absorbţia substanţei active decurge extrem de lent, de aceea, utilizează gelul pe noapte.

Forma farmaceutică: gel.

Acţiune: tratament local antiinflamator, anestezic şi înlătură edemul.

Indicaţii: dureri de articulaţii, tendoane, muşchi şi ligamente.

Orient – 104

Elody – 120-100

Farmacia Familia – 120-100

fastum-gel22

Analogi:

Ketonal gel

Substanţa activă este şi aici ketoprofenul, dar cu adaos de ulei de levănţică. Are acţiune anestezică şi diminuează inflamaţiile în articulaţii, cauzate de leziunile sportive (entorse, luxaţii, contuzii, rupturi ale ligamentelor şi tendoanelor), ameliorează durerile musculare după efortul fizic excesiv.

Ketonal cremă

Este recomandată în cazul leziunilor vechi, care mereu dau de ştire, însă nu are efect de încălzire. Substanţa activă: ketoprofen.

Artrocol gel

Încă un preparat cu substanţa activă ketoprofen. Este indicat în cazul durerilor musculare şi de articulaţii, cauzate de leziuni sau traumatisme. Preparat cu acţiune lentă.

#8  Ibalgin Sport Gel

Substanţa activă principală este arhicunoscutul diclofenac, dar gelul conţine şi substanţe auxiliare, care înlătură eficient durerea.

Forma farmaceutică: gel.

Acţiune: anestezic, antiinflamator.

Indicaţii: dureri de muşchi şi articulaţii, precum şi leziuni ale ţesuturilor moi, edeme ale ţesuturilor.

Orient – 95,49

Elody – 75,81

Farmacia Familia – 76,32

228fd9be63d6f1373c0aa7121bd0c066

#9  Dolgit

Preparat antiinflamator nesteroidian cu o formă puţin modificată a ibuprofenului. Emulsia pe bază de apă şi ulei asigură pătrunderea rapidă în focar, eliminând durerea, edemul, intensifică mobilitatea în cazul leziunilor sportive şi durerilor ale aparatului locomotor. Singurul dezavantaj este că este greu de găsit. Astăzi, de exemplu, există doar o cutie la Cahul. Dacă te grăbeşti, poate fi a ta.

Forma farmaceutică: cremă.

Acţiune: antiinflamator, analgezic, diminuează edemul, accelerează procesul de absorbţie a hematoamelor.

Indicaţii: vânătăi, luxaţii, entorse, rupturi de ligamente sau muşchi.

Orient – nu este disponibil

Elody – 101 (cutia de la Cahul)

Farmacia Familia – nu este disponibil

dolgit-krem-750x350

#10  Diclofenac (Voltaren, Naklofen, Dikloran)

Încă un preparat popular, pe care cu siguranţă îl cunoşti, dar totuşi trebuie să-l menţionăm.

Forma farmaceutică: cremă sau gel.

Acţiune: diminuarea senzaţiei de durere în stare de repaus şi în timpul mişcări, eliminarea umflăturii şi rigidităţii articulaţiilor în orele dimineţii, înlăturarea algiilor, reducerea edemului în locul contuziei, efect antipiretic.

Indicaţii: dureri şi inflamaţii ale muşchilor, articulaţiilor şi ligamentelor, leziuni, lombalgii şi radiculopatii.

Orient – 31,85 (180 mg)

Elody – 18 (40 mg)

Farmacia Familia – 18 (40 mg)

2100210379574333f187aac6-58522860

#11 Sindolor

Preparat cu triplu efect, care se datorează celor 3 substanţe active: piroxicam (efect antiinflamator), lidocaina (anestezic local) şi , ciclobenzaprina clorhidrat (efect anestezic). Preparat foarte eficient, pentru obţinerea rezultatului se aplică în doze foarte mici.

Forma farmaceutică: gel.

Acţiune: anestezic, antiinflamator.

Indicaţii: inflamaţii în cazul leziunilor de articulaţii şi a ţesuturilor moi, contuziilor, luxaţiilor şi entorselor de muşchi şi ligamente.

Orient – 140,60

Elody – 145,24

Farmacia Familia – 146

4512_2

#12  Nimid gel

Ingredientul activ al preparatului este nimesulida şi care face parte din categoria medicamentelor nesteroidiene.

Forma farmaceutică: gel.

Acţiune: antiinflamator, elimină durerile de articulaţii, rigiditatea şi edemul lor, sporeşte mobilitatea articulaţiilor.

Indicaţii: inflamaţii ale ţesuturilor moi, cauzate de traumatisme – rupturi şi leziuni ale tendoanelor, entorse.

Orient – 94.60

Elody – 94,57

Farmacia Familia – 95,15

xl42661

#13  Heparină unguent

Preparat combinat pe bază de componente active (heparina de sodiu + benzocaină + acid benzonicotinic), datorită cărora este eficient nu doar în cazul leziunii ţesuturilor moi, dar şi a celor de articulaţii şi tendoane.

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: resorbţie a infiltraţilor, edemelor şi hematoamelor subcutanate, vasodilatator şi antiinflamator.

Indicaţii: hematoame, edeme, leziuni şi contuzii nu doar ale ţesuturilor moi, dar şi a articulaţiilor şi tendoanelor, tromboflebită, edem limfatic, varicoză, infiltrate şi alte procese inflamatorii.

Orient – nu este disponibil

Elody – 13,50

Farmacia Familia – 13,50

geparinovaya_mas_25g2_1400

#14  Apizartron

Produs pe bază de venin de albini, care poate fi utilizat până la, în timpul şi după eforturile fizice, în cazul leziunilor/entorselor. Persoanele alergice trebuie să manifeste precauţie maximă!

Forma farmaceutică: unguent.

Acţiune: anestezic şi efect de încălzire.

Indicaţii: hematoame, edeme, leziuni şi contuzii nu doar ale ţesuturilor moi, dar şi a articulaţiilor şi tendoanelor.

Orient – nu este disponibil

Elody – 66,70

Farmacia Familia – 67,14

5479

Foloseşti alte produse? Povesteşte-ne despre ele în comentarii.

(34288)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog din anul 2009, fondatorul salonului BisMoldova, instructor de epilare cu laser

Alte articole la aceiaşi temă