Picnic ecologic: ieșiri în sânul naturii cu daune minime pentru planetă - Om Activ

Picnic ecologic: ieșiri în sânul naturii cu daune minime pentru planetă

280 / 15.09.2020
Picnicurile cu prietenii sunt una din cele mai bune modalități de a mai menține atmosfera estivală. Natura ne bucură cu vreme frumoasă, iar noi trebuie să o răsplătim cu poienițe la fel de curate după escapadele în sânul naturii. Astăzi vom afla cum să faci mai ecologice contactele cu natura (nu este suficient doar să lăsăm curat după noi).

Veselă

Dacă ești amator de picnicuri și deseori ieșiți cu prietenii în sânul naturii, atunci fă rost de veselă reutilizabilă. Paharele și lingurile reutilizabile din lemn, metal sau plastic nu sunt atât de grele și voluminoase, sunt ușor de purtat într-un rucsac și cântăresc o nimica toată. Ba mai mult, acest tip de veselă este mult mai rezistentă, dinții furculiței nu se rup în bucățile de carne, iar farfuriile nu se îndoaie sub greutatea salatei.

Totodată, cel mai frecvent vesela de unică folosință este fabricată din plastic cu numărul 5 și 6 – teoretic, este plastic reciclabil, dar în Moldova nu există garanție că acest tip de vase va fi reciclat, chiar dacă îl vei arunca într-un tomberon destinat pentru asemenea deșeuri.

Există alternativă ecologice de unică folosinţă pentru plastic, cum ar fi amidonul de porumb, acesta se descompune complet în sol și nu dăunează mediului. Hârtia nu este cea mai bună alternativă. În primul rând, ea nu se reciclează. Și apoi, prea multe resurse se folosesc în procesul de producere a veselei din hârtie. De exemplu, o pungă de hârtie echivalează cu 3-4 din plastic în ceea ce privește cantitatea de emisii și resursele consumate.

Gustările, preparate acasă, de asemenea sunt depozitate și transportate în recipiente reutilizabile. Totodată, nu înveli sandwich-urile în folie alimentară, o alternativă potrivită sunt șervețele de ceară.

Șerveţele

Principiul este același – dă preferință șervețelelor reutilizabile. Sunt potrivite prosoapele din stofă sau orice țesături naturale.

Deja știi totul despre șervețelele și prosoapele de hârtie, acestea doar la prima vedere par ecologice, dar de fapt în procesul de producere a lor se consumă prea multe resurse.

Cele mai dăunătoare pentru planetă sunt șervețelele umede. Ele practic nu pot fi reciclate, nu doar în Moldova, ci în întreaga lume. Aromatizatorii sintetici și substanțele antibacteriene, cu care sunt impregnate șervețele umede, poluează solul, animalele marine le înghit, confundându-le cu meduzele, iar șirul efectelor negative asupra ecologiei poate fi destul de mare.

Pungile

Cum se alege o pungă ecologică am scris aici. În două cuvinte: folosește pungi și sacoșe reutilizabile.

Produse alimentare

Îți recomandăm să dai preferință produselor autohtone și sezoniere. Astfel vei susține fabricile autohtone și vei proteja natura, deoarece pentru transportarea lor se consumă o cantitate mică de resurse. În măsura posibilităților roagă să ți se ambaleze mâncarea în vasele reutilizabile proprii.

Băuturile carbogazoase pot fi înlocuite cu limonade de casă, păstrate în ulcioare reutilizabile, iar apa poate fi transportată în butelii de 19 litri.

Gătitul la fața locului

Odihna în sânul naturii, practic mereu, presupune un rug. Chiar dacă vei aprinde focul doar pentru a crea o atmosferă corespunzătoare, folosește un mangal. Pe solul, unde a ars un rug, încă mult timp nu va crește nimic.

Nu utiliza soluții chimice pentru a aprinde focul, acestea sunt nocive pentru mediu. Folosește ambalaje de carton pentru ouă sau chiar bucșele din carton de la hârtia igienică (păstrează-le preventiv în acest scop, dacă știi că ești amator de picnicuri).

Dacă vă odihniți în pădure, nu folosiți cărbuni din vânzare – pentru producerea lui se taie păduri, iar cărbunii se îmbibă cu soluții chimice. În pădure vei găsi numeroase crengi uscate, tocmai bune pentru a aprinde un foc de tabără. O soluție alternativă pentru cărbunele de lemn din vânzare este cărbunele de cocos, care în procesul de ardere produce mai multă căldură.

Transport

Dacă locul de picnic se află la mică distanță, ar fi bine să folosești o bicicletă sau transportul public, astfel vei contribui la reducerea gazelor de eșapament. Adesea în parcul din apropiere există spații comode pentru picnicuri și nu vei fi nevoit să pleci în afara orașului.

Curățenie

Este important să lași locul picnicului așa cum l-ai găsit. Adună și sortează gunoiul. Deșeurile organice pot fi îngropate în pământ, vasele din plastic și sticlă de unică folosință urmează a fi predate pentru reciclare.

De asemenea, ai putea să aduni și gunoiul lăsat de oamenii mai puțin responsabili, care s-au odihnit mai devreme în acel loc.

(280)

comments powered by HyperComments
Saşa Kosareva

eco activist

Alte articole la aceiaşi temă