Pigmentarea pielii: cauze, tipuri şi tratament (toamna este momentul potrivit) - Om Activ

Pigmentarea pielii: cauze, tipuri şi tratament (toamna este momentul potrivit)

2444

Pigmentarea pielii: cauze, tipuri şi tratament (toamna este momentul potrivit)

Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Bronzul este un mecanism de protecţie împotriva radiaţiei ultraviolete. Pielea schimbă culoarea datorită formării şi acumulării a pigmentului melanină. Misiunea numărul unu al acestui pigment este de a crea o barieră în jurul pielii, menită să disperseze razele ultraviolete periculoase.

Uneori procesele de producere şi repartizare a melaninei în piele sunt perturbate (nu doar sub influenţa razelor solare) şi pe piele apar pete maro sau întunecate. Dermatologii numesc acest fenomen hiperpigmentare.

Cauzele apariţiei petelor pigmentare sunt:

 • 1Expunerea excesivă la razele ultraviolete.

Radiația ultravioletă irită melanocitele (celule, care produc melanină) și ele încep să producă exact atât melanină cât este necesar pentru a proteja pielea, acoperind-o cu un bronz uniform. Însă dacă faci abuz de băi de soare sau de solar, aceste mecanisme sunt perturbate.

 • 2Leziuni ale pielii sau hiperpigmentare secundară.

Apar pe pielea lezată în timpul băilor de soare. Organismul consideră că aceste zone au nevoie de protecţie suplimentară, iar ca urmare melanocitele trec la regim maxim de activitate.

Un genunchi scărpinat, o arsură pe mână şi chiar un coş pe care l-ai strivit pe frunte se vor întuneca mai intens după o plimbare la soare, iar acest tip de pigmentare post-traumatică se va menţine timp îndelungat.

 • 3Schimbări hormonale.

Secreţia de melanină este reglementată inclusiv de hormoni. Sarcina, menopauza, administrarea contraceptivelor hormonale, precum și unele boli endocrine pot provoca apariția petelor pigmentare pe față și pe corp.

 • 4Vârsta.

Odată cu trecerea anilor, pielea se subţiază şi în unele zone melanocitele ajung practic la suprafaţa acesteia. Dacă anterior melanina se producea în straturile mai profunde şi nu era vizibilă, cu vârsta aceasta devine mai pronunţată.

 • 5Administrarea unor medicamente.

Antibioticele din grupa tetraciclinelor ar putea să intensifice activitatea melanocitelor.

 • 6Proceduri cosmetice necorespunzătoare anotimpului.

Unele proceduri sunt interzise categoric în perioada de activitate intensă a soarelui – pilinguri chimice, operaţii estetice, şlefuiri, microdermabraţie, epilarea cu laser a zonelor deschise.

Curățarea feței, injecțiile, epilarea cu laser în zonele închise se poate efectua în timpul verii, însă înainte/după ele este necesar de a te abţine de la băi de soare și de a utiliza o cremă cu SPF.

În cazul nerespectării recomandărilor de îngrijire după procedură, există riscul de apariţie a hiperpigmentării post-tramatice (deja ştii ce este aceasta).

 • 7Disfuncţii ale organelor interne.

Apariţia petelor pigmentare poate fi un semnal de alarmă lansat de organele tractului gastro-intestinal. În special, petele pigmentare însoţesc gastritele cronice, calculii, diferite tipuri de hepatită.

Insuficienţa vitaminelor A, C, E, a mineralelor (seleniu, zinc), aminoacizilor (triptofan, tirozină) şi intoxicarea organismului la fel ar putea să provoace tulburări în activitatea melanocitelor.

Tipuri de hiperpigmentare:

 • 1Pistrui.

Cel mai frecvent tip de hiperpigmentare. Astăzi pistruii sunt la modă şi tinerele, care nu-i au de la naştere, preferă să şi-i schiţeze cu un creion sau recurg la tatuaj. Însă nu toate petele pigmentare arată la fel de drăguţ ca pistruii.

 • 2Hiperpigmentare postinflamatorie.

Această reacție apare după procedurile cosmetice interzise în timpul soarelui activ sau după băile de soare cu leziuni ale pielii (răni, zgârieturi și arsuri, inflamații etc.) fără cremă cu SPF. Persoanele cu piele mai închisă sunt predispuse la formarea unui astfel de pigment.

Tratament: substanțe care înălbesc pielea, pilinguri chimice, laser, terapie IPL.

 • 3Discromie legată de vârstă.

Discromia se poate manifesta cu vârsta chiar şi la persoanele care îşi protejează pielea de razele ultraviolete şi evită băile de soare. De obicei, se formează pete pigmentare extinse simetrice cu conturul vag în zona pomeţilor şi obrajilor, în zona frunţii sau pe tot tenul.

Tratament: substanțe care înălbesc pielea, antioxidanţi, pilinguri chimice sau microdermabrazie, mezoterapie, terapie IPL.

 • 4Hiperpigmentare periorbitală.

Întunecare simetrică a pielii din jurul ochilor. Poate acoperi uniform zona pleoapelor superioare și inferioare și chiar se poate extinde până la pomeți. Cel mai adesea această modificare a culorii pielii este moștenită și se intensifică din cauza factorilor enumeraţi mai sus.

Tratament: substanțe care înălbesc pielea, pilinguri chimice, mezoterapie, fillere, terapie IPL.

 • 5Melasmă.

Pete maro închis cu contururi clare, situate practic simetric pe pielea feţei (de obicei în zona frunţii, tâmplelor, obrajilor, buzei superioare şi a nasului). Melasma se dezvoltă cât mai des la femeile însărcinate (iată de ce este numită masca gravidelor) şi la femeile, care iau contraceptive orale. Melasma se întâlneşte mai frecvent şi durează timp mai îndelungat la persoanele cu pielea întunecată. Adesea acestea sunt determinate de o combinaţie de factori – insolație+tulburări endocrine+stres.

Tratament: substanțe care înălbesc pielea, pilinguri chimice, mezoterapie, biorevitalizare, terapie IPL. La femei, melasma se decolorează treptat și dispare complet după naștere sau încetarea administrării de medicamente hormonale. La bărbați, melasma rareori devine palidă.

Înainte de a înlătura pigmentarea în primul rând este necesar de a stabili cauza acesteia. În caz contrar tratamentul practic nu va da rezultate.

Procedurile se aleg în funcţie de originea pigmentării. Pentru a exfolia stratul cornos se aplică pilinguri enzimice, aparate speciale. Pentru a elimina hiperpigmentarea se recurge la piling mediu şi superficial, care nu afectează straturile profunde ale pielii.

Să nu te mire dacă un cosmetician te trimite la consultaţie la gastrolog sau endocrinolog, când vei înlătura cauzele interne, petele pigmentare vor dispărea de la sine. Înarmează-te cu răbdare, înlăturarea petelor pigmentare nu este o misiune deloc uşoară, ea necesită timp şi efort. În acelaşi timp, nu există garanţii că petele vor dispărea complet. Este îmbucurător faptul că petele pigmentare nu pun în pericol organismul şi nu afectează sănătatea, ci doar creează disconfort psihologic (fapt neplăcut, dar nu periculos).

Apropo, în cazul oricăror reacții ale pielii (și pentru prevenirea acestora), este important să te alimentezi corect şi să alegi o îngrijire corespunzătoare a pielii.

(2444)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Alte articole la aceiaşi temă