Produse cosmetice pe bază de alcool: de evitat sau nu - Om Activ

Produse cosmetice pe bază de alcool: de evitat sau nu

1046

Produse cosmetice pe bază de alcool: de evitat sau nu

Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Dacă studiezi cu atenție compoziția produselor cosmetice, cu siguranţă ai întâlnit alcool printre ingredientele sale. Cum ai procedat în așa caz? Ai pus înapoi produsul pe raft pentru că pe internet scrie că alcoolul dăunează pielii? Sau l-ai cumpărat chiar dacă nu are reputație prea bună?

Producătorii includ alcoolul în produsele lor în calitate de:

 • solvent (dizolvă ingredientele hidrofobe sau diluează amestecul);
 • emulgator (permite de a amesteca două substanțe diferite);
 • antiseptic (distruge bacteriile);
 • tampon (echilibrează рН-ul);
 • stabilizator (previne reacțiile chimice nedorite);
 • conservant (împiedică înmulțirea bacteriilor și crește termenul de valabilitate);
 • amplificator de penetrare (îmbunătăţeşte transportarea ingredientelor la piele);
 • fixator de aromă.

Nu tot felul de alcool dăunează pielii. Ba mai mult, unele din tipurile de alcool sunt benefice pentru ea. Toate tipurile de alcool se împart în două grupe mari: alcool dăunător și util.

Alcoolul dăunător sau simplu


Acesta acționează agresiv asupra pielii – o usucă și o deshidratează, distrug stratul protector, dilată vasele sangvine și intensifică sensibilitatea.

alcool (аlcohol)
etanol (ethanol)
alcool etilic (ethyl alcohol)
alcool denaturat (SD alcohol sau alcohol denat) și variațiile sale
izopropanol (isopropanol)
alcool izopropilic sau IPS (isopropyl alcohol sau IPA)
metanol (methanol)
alcool metilic (methyl alcohol)
alcool benzilic (benzyl alcohol)

Unele din ele nu doar îndeplinesc funcțiile alcoolului, dar au și o aromă. Spre exemplu: alcoolul benzilic (benzyl alcohol).

Produse pentru tenul gras

Cel mai frecvent, alcoolul este inclus în produsele pentru pielea grasă pentru a o usca și a strânge porii temporar. Într-adevăr alcoolul înlătură stratul hidrolipidic – bariera de protecție, populate de bacteriile benefice.

Pielea, rămasă fără protecție, produce intensiv sebum pentru a restabili stratul hidrolipidic și începe să devină și mai grasă. Apare un cerc vicios – cu cât mai des și mai mult folosești un produs pe bază de alcool, cu atât mai rapid pielea devine grasă.

Produse pentru piele afectată de acnee

Multe preparate anti-acnee conțin alcool datorită proprietăților sale bactericide și matizante. Însă ameliorarea temporară a stării nu merită din cauza problemelor create pe termen lung. Alcoolul nu tratează acneea, ci doar provoacă iritații și uscarea tenului. Ca răspuns pielea secretă sebum în cantități mai mari, agravând starea tenului și favorizând dezvoltarea acneei.

Produse pentru ten normal

Chiar dacă pielea nu este predispusă la acnee sau nu are luciu de grăsime, atunci alcoolul simplu este dăunător pentru ea. Acesta distruge bariera naturală, care blochează umezeala în interior și protejează pielea de mediul înconjurător. Din această cauză, pielea devine deshidratată și mai vulnerabilă la alți iritanți – alergeni, bacterii și virusuri. În consecință apar: riduri faciale premature, dermatite de contact, iritare și uscăciune etc.

Alcooli utili sau grași


Alcoolii grași se obțin din uleiuri vegetale, cel mai adesea din ulei de cocos. Ei au o structură densă ceroasă, înmoaie pielea și încetinesc evaporarea apei de pe suprafață – adică nu au efectul alcoolului simplu. Multe produse arhicunoscute la fel sunt alcooli, cum ar fi glicerina și pantenolul (provitamina B5).

Alcool begenil (behenyl alcohol)
Alcool cetearilic (cetearyl alcohol)
Alcool cetilic (cetyl alcohol)
Alcool caprilic (caprylic alcohol)
Alcool decilic (decyl alcohol)
Alcool lauril (lauryl alcohol)
Alcool miristilic (myristyl alcohol)
Alcool stearilic (stearyl alcohol)
Alcool izostearilic (isostearyl alcohol)
Alcool oleilic (oleyl alcohol)

Aceste tipuri de alcool se utilizează în industria cosmetică în calitate de:

 • 1 emulgatori (ajută la amestecarea apei cu ulei pentru a crea o consistență omogenă a produsului);
 • 2 agenți de îngroșare (fac mai densă și mai saturată textura cremelor, de aceea se întâlnesc în compoziția cremelor de iarnă și a produselor pentru piele uscată și pentru persoanele în vârstă);
 • 3 emolienți hidratează pielea și mențin umezeala, de aceea, se întâlnesc în compoziția multor creme și loțiuni pentru pielea sensibilă predispusă la dermatită., precum și în produsele cosmetice pentru copii).

Ai văzut alcool simplu în compoziția produsului? Atrage atenția pe ce poziție se află în rândul ingredientelor. Producătorii indică ingredientele pe etichetă în ordine descrescătoare, dar nimeni nu precizează care este proporția alcoolului. Totuși iată unele reguli: dacă alcoolul se numără printre primele trei ingrediente, atunci se regăsește în cantitate destul de mare – de la 2 la 5%. Persoanele cu pielea uscată și sensibilă ar trebui să opteze pentru un alt produs. Persoanele cu piele normală ar trebui să se orienteze după reacția individuală. Însă dacă alcoolul se află pe poziția a patra sau după aceasta, atunci conținutul său nu depășește 2% din totalul ingredientelor și pot fi folosite de persoanele cu toate tipurile de piele. Produsele cu alcooli grași pot fi folosite fără ezitare, indiferent de poziția lor în rândul ingredientelor.

(1046)

comments powered by HyperComments
Dina Mardari

cosmetolog la salonul "Natali", membră a uniunii cosmeticienilor din Rusia, Ucraina şi RM, campioană a RM la depilare, director al «Şcolii moderne de depilare», arbitru internaţional la campionatele de depilare

Alte articole la aceiaşi temă