Sinteză: Unde poţi practica yoga în Chişinău - Om Activ

Sinteză: Unde poţi practica yoga în Chişinău

33063

Sinteză: Unde poţi practica yoga în Chişinău

Redacţia OMactiv

Yoga nu este doar în vogă, dar şi foarte utilă. O vei găsi neapărat în lista antrenamentelor în grup a oricărei săli de sport cu reputaţie bună. Însă dacă vei dori să faci yoga nu într-un club de fitness, ci nemijlocit într-un studio, cel mai probabil îţi vei pune întrebarea: unde să-l găseşti? Se ştie că instructorii de yoga sunt oameni foarte modeşti (cu unele excepţii). Ei nu-şi fac publicitate, nu distribuie pliante în cutiile poştale, nu-şi fac apariţia la radio şi pe micile ecrane, de cele mai multe ori se limitează la o postare pe facebook, în care relatează că „s-a deschis o grupă nouă”. Aceasta în cel mai bun caz. Puţini au ocazia să vadă această postare şi la sigur nu cei, care abia ieri şi-au cumpărat o saltea pentru yoga şi sunt gata să o practice. În concluzie: cerere există, ofertă la fel, iar o verigă care să le unească lipseşte.

De aceea, noi fiind atât de bravo, am decis să le întindem o mână de ajutor discipolilor şi eventualilor guru ai lor să se găsească unul pe altul şi astăzi vom relata despre cele mai interesante studiouri de yoga din capitală şi din alte oraşe ale ţării noastre.

Asociaţia „Antara”

Asociaţia „Antara” a fost înfiinţată în anul 2003 şi întruneşte instructori de yoga, ucenici ai lui Eduard Cuşnir, fără modestie – instructor legendar din Chişinău. Majoritatea instructorilor de yoga din capitală au învăţat anume de la Eduard. Din păcate, el nu mai trăieşte în Moldova, în schimb periodic vine la seminare şi master-clase. La „Antara” este practicată Hatha yoga (stilul tradiţional), care include exerciţii fizice (asane şi poziţii) şi de respiraţie (pranayama), precum şi alte tehnici tradiţionale (shatkarma, bandha, mudra, meditaţii etc.).

De asemenea, „Antara” organizează lecţii gratuite de yoga în parcuri, seminare, turnuri de yoga în deplasare prin Moldova şi alte ţări, evenimente de genul „Ziua yoga în Moldova”, „Maratonul de yoga” etc.

Adresa şi date de contact:

Liceul Teoretic Alexandr Pușkin, str. Petru Movilă 20+
Complexul sportiv „Olimpia”, str. Decebal, 72

Tel: 069 365 900
Durata antrenamentelor: 1,5 ore

Instructori:

Sergiu Barancean: practică de 12 ani, experienţă de instructor 10 ani
Natalia Mogâldea: practică de 10 ani, experienţă de instructor 5 ani
Iaroslav Dmitrenco: practică de 10 ani, experienţă de instructor 5 ani
Irina Cernomoreţ: practică de 8 ani, experienţă de instructor 7 ani
Stanislav Câsa: practică de 17 ani, experienţă de instructor 1 an
Andrei Şuşvaliuc: practică de 12 ani, experienţă de instructor 10 ani
Dmitri Calmâc: practică de 10 ani, experienţă de instructor 7 ani

Costul antrenamentelor: în medie, un antrenament costă 50 de lei. Există abonamente lunare de la 300 de lei (în funcţie de numărul de ore). Mulţi instructori oferă gratis primul antrenament. În zilele de sâmbătă, „Antara” desfăşoară antrenamente caritabile – fiecare plăteşte cât poate, iar banii sunt folosiţi pentru dezvoltarea asociaţiei şi mişcării yoga, în ansamblu.

Școala de Yoga Integrală

Şcoala „Yoga Integrală” a fost înfiinţată în anul 1990 de soţii Nicu şi Margareta Cojan din Iaşi şi Virgiliu Popescu din Bacău. Stilul de predare întruneşte elemente din cele mai diverse practici, cum ar fi Hatha yoga, Bhakti yoga, Jnana yoga, Karma yoga, Raja yoga şi chiar Tantra yoga. În afară de yoga, în cadrul şcolii sunt predate Ayurveda, I ching, astrologia şi Shavaismul. La fel sunt desfăşurate lecţii în sânul naturii, tabere în afara ţării, conferinţe etc.

Adresa şi date de contact:

str. Poştei, 12 (la fel, există studiouri la Bălţi şi Soroca

Site: yogaintegrala.com
Tel: 060 219 219; 079 510 189; 022 46 18 39

Durata lecţiilor: o lecţie durează 3 ore, inclusiv – 1 oră de teorie şi 2 ore de practică.

Instructori:

Valentin Nichiforeac, Oleg Creţu, Zinaida Popescu, Ştefan Popescu, Virginia Gurău, Irina Beliţcaia, Alina Coroi, Oleg Novojen, Nicu Iaţâc, Virgil Popa, Elena Nanu, Viorica Vacaru, Serghei Dobrovolschi.

Unii instructori au experienţă de predare de peste 10 ani, alţii – câte 2-3 ani. Majoritatea lor dispun de diplome ale Federaţiei de Yoga şi Meditaţie Atman din Copenhaga. Adică fiecare instructor cu asemenea diplomă a frecventat un curs de pregătire de doi ani în baza sistemului federaţiei menţionate mai sus.

Costul antrenamentelor: сostul pentru o lună de antrenamente este e 150 de lei şi include cel puţin 4 lecţii practice (câte una pe săptămână) şi patru lecţii teoretice. La dorinţă, se pot frecventa mai multe lecţii de nivelul dvs., iar aceasta nu se va răsfrânge asupra preţului. Mai mult, prima lună de lecţii în cadrul şcolii este gratuită.

Studia Pilates M

Aici, în afară de orele matinale de yoga, vor fi lansate şi lecţii serale. Specificul studio constă în faptul că, în afară de antrenamentele conform graficului, periodic sâmbăta au loc discuţii diverse la o ceaşcă de ceai, cu dulciuri folositoare. Aceasta se face pentru a le oferi posibilitatea celor interesaţi nu doar să practice yoga, dar şi să se aprofundeze în teorie şi să afle mai multe despre specificul diferitor tehnici. Un gen de club pe interese. Frecvent au loc antrenamente în sânul naturii.

Adresa şi date de contact:

str. S. Lazo, 34
Tel: 079 727 279
Internet: pilates.md, facebook
Durata lecţiilor: 1,5 ore

Instructori:

Andrei Şuşvaliuc (Anshu) – învăţător cu ani buni de experienţă

Preţuri: preţul trebuie precizat la telefon sau la faţa locului, dar este de circa 100 de lei pentru un antrenament. Abonamente lunare nu există, însă pentru 100 de antrenamente preţul deja va fi altul. Este important că dacă vei procura antrenamente, poţi frecventa orice lecţii în grup (yoga, fly yoga, pilates, stetching).

Centrul de yoga Ansuya

Centrul de yoga Ansuya a fost fondat în 2003 de cunoscuta yoghină din ţara noastră Naghina. Cursul de bază cuprinde sistemul străvechi Hatha yoga – Ashtanga Vinyasa Yoga. Există lecţii pentru novici, yoga pentru femei şi aero yoga (antrenamente în hamac). Naghina frecvent organizează traininguri şi seminare pe diferite teme.

Adresa şi date de contact:

Centru: str. Ciuflea, 6
Ciocana: str. P. Zadnipru, 12/2

Tel: 079 997 272, 079 457 594
Durata lecţiilor: 75–90 minute

Instructori:

Naghina: este discipola lui Eduard Cuşnir şi a lui Guru Maharaja Satsanga (linia Shiva). Experienţă de predare – 13 ani.
Serghei Mantis: discipol al lui Eduard Cuşnir, experienţă de predare – 8 ani.

La studio predau şi discipole ale Naghinei: Tatiana (practică 5 ani), Alina (practică 8 ani) şi Maria (fost instructor de fitness).

Costul antrenamentelor: la centrul Ansuya sunt cele mai mari preţuri la yoga din oraş, dar la ora actuală preţurile oscilează, iar prima lecţie, tradiţional, este gratuită.

Free Balance Creative Circus

Circul creativ Free Balance este un loc neobişnuit şi interesant, unde este practicată acroyoga – „acrobatics with yoga conciousness”, adică acrobatică cu conştientizare în stil yoga. În limbajul acrobaţilor, stilul practicat aici este numit „L-basing” – acrobaţie pe picioare.

Free Balance a fost înfiinţat acum un an cu scopul de a promova diferite genuri de creaţie în mişcare şi dans. Aici sunt organizate diferite show-uri colective stradale cu participarea amatorilor de rând cu profesioniştii, precum şi diverse lecţii intensive, master-clase, evoluţii în parcurile din oraş şi sărbători pentru copii.

Adresa şi date de contact:

locul se schimbă în permanenţă în funcţie de proiect.

Интернет: facebook
Tel: 069 607 407

Graficul antrenamentelor:: graficul la fel se schimbă permanent, dar la ora actuală lecţiile încep la aproximativ 19:30 în zilele de luni, miercuri şi vineri în sectorul Râşcani.

Locul şi ora exactă trebuie precizată la numărul de telefon indicat. Sunt oameni foarte binevoitori, nu ezitaţi să telefonaţi.

Durata lecţiilor: 1,5–2 ore

Instructori:

Olga Talmazan: antrenor de yoga şi fitness curativ, experienţă 13 ani. A studiat acrayoga de sine stătător în decurs de 4 ani, apoi a frecventat un curs intensiv la Lax de la YogaSlackers (Seattle) la Moscova.

În afară de yoga, aici se predă coregrafia (Narine Davtean) şi pregătirea fizică generală (Igor Sârbu). Uneori sunt invitaţi instructori de peste hotare: Emilia Staneviciute (Moscova), Daria Kalinikina (Novosibirsk).

Costul antrenamentelor: variază de la 30 până la 50 de lei, în dependenţă de sală.

Studioul Amrita-Yoga

Amrita-Yoga a apărut în anul 2012. Scopul principal al studioului este autocunoaşterea prin comunicare şi interacţiune. Aici vei învăţa să fii stăpân pe cugetul şi dorinţele tale, să-şi organizezi corect regimul zilei şi alimentaţia după principiile ayurveda, vei căuta răspunsuri la întrebări filosofice despre soartă şi predestinaţia fiecăruia cu ajutorul astrologiei.

În afară de Hatha yoga aici se acordă o atenţie deosebită practicilor de respiraţie – pranayama – şi intonării mantrelor. Amrita-yoga organizează seminare, discuţii la o ceaşcă de ceai, marşuri turistice prin Moldova, în zilele de sâmbătă au loc lecţii caritabile, iar anul curent a avut loc primul seminar în deplasare în Grecia.

Adresa şi date de contact:

Centru: str. Cogâlniceanu, 66
Botanica: str. Teilor, 7 (şcoala nr. 13)
Telecentru: str. Docuceaev 13/1, etajul 3

Internet: facebook
Tel: 068 066 800, 069 919 068

Instructori:

Alexandra Ciuhrai, fondatorul studioului, este instructor din anul 2008, a studiat la Leonid Garţenştein şi Eduard Cuşnir. În afară de lecţiile de yoga, aici se studiază ayurveda şi astrologia vedică, activează un psiholog pentru femei şi copii.

Andrei Cristea, practică din anul 2007, instruieşte din 2013. Medic ayurveda, a absolvit Universitatea de Medicină „Testimiţeanu”, Institutul de fizico-matematică din Moscova, studiază la Institutul de medicină orientală (Moscova) la facultatea de yoga-terapie, a frecventat cursul lui B. Ragozin „Ayurveda. Diagnostică după puls, marmaterapie şi masaj ayurvedic”.

Ala Paladii, practică yoga din 1995, lucrează cu femeile de vârstă medie şi înaintată, studiază bazele medicinii tibetane şi cunoaşte terapia Su jok.

Artur Redichin, psiholog, instructor de Qigong, lucrează cu cazurile psihologice de familie. Asistenţă psihologică persoanelor, care au o relaţie dureroasă şi complicată cu părinţii şi rudele. De asemenea, organizează practici orientate pe corp, care ajută la eliminarea tensiunii interne.

Iulia Comendant, instructor cu experienţă bogată, a început să practice yoga în adolescenţă.

Costul antrenamentelor: сostul antrenamentului depinde de durata lui. În cadrul Centrului antrenamente durează 1,5 ore, iar costul abonamentului este de 500 de lei pe lună (12 ori). La Botanica şi Telecentru antrenamentele durează o oră, iar abonamentul costă 380 de lei. Primul antrenament este gratuit!

Studioul de yoga Surya

Studioul a fost fondat în 2005 de Olga Arapova. Direcţia principală este Hatha yoga. Aici veţi învăţa cum să îndepliniţi corect asanele, în aşa fel ca ele să aducă doar folos. La fel veţi studia tehnicile de bază de control asupra respiraţiei – pranayama. O atenţie deosebită se acordă procedurilor de curăţare – Shatkarma. Este un aspect curativ deosebit de important şi la începutul practicii. La studioul Surya se desfăşoară seminare, traininguri şi întâlniri, adesea într-o atmosferă plăcută aici se adună prietenii şi invitaţii lor la o ceaşcă de ceai.

Adresa şi date de contact:

str. Eminescu, 12

Internet: grupul pe facebook
Tel: 079 034 876, 079 479 218
Durata lecţiilor: matinale (începutul la ora 07:00) – 45 min., celelalte – 90 min.

Instructori:

Olga Arapova: practică yoga din anul 2000. A început a face yoga la Eduard Cuşnir şi Serghei Maximenco, apoi şi-a perfecţionat abilităţile la seminarele şi lecţiile instructorilor cu renume. Predă din anul 2002.

Olga Lucenco: în 2006 a început să practice yoga sub vizorul lui Eduard Cuşnir, apoi a continuat instruirea la Diana Sainsus şi la yoga studio Surya. A urmat un curs de instruire la tabăra de yoga „Aura” în 2014. Din acelaşi an a început propriile antrenamente în cadrul studioului. A înfiinţat grupul „Mantra OM”.

Igor Babilev: a început instruirea la Olga Arapova în anul 2003, de asemenea, l-a avut drept mentor pe Danil Chibe. Este medic de profesie, a lucrat la Spitalul de Urgenţă. În afară de yoga practică masajul hakim şi marmaterapia.

Costul antrenamentelor: un antrenament costă 50 de lei. Există abonamente de 350 de lei (două vizite pe săptămână) şi de 500 de lei (trei vizite pe săptămână). Şi aici primul antrenament este gratuit!

Yoga Center

Recent, mai exact pe 1 noiembrie curent, la Chişinău s-a deschis încă un studio de yoga – Yoga Center. Aici predau învăţătorii asociaţiei „Antara”: Irina Dolovova, Petru Pogrebneac şi Iana Troian. Există grupe pentru nivelul începător, avansat, pentru gravide, precum şi practica meditaţiei şi yoga-nidra, lecţii gratuite privind filosofia yoga, practicile de curăţire, pranayama, cântarea mantrelor, kirtan şi pur şi simplu întâlniri călduroase cu prietenii şi tovarăşii de idei.

Adresa şi date de contact:

str. Vasile Alecsandri, 109

Tel: 079403771, 069365900

Instructori:

Petru Pogrebneac: practică de 12 ani, experienţă de instructor 8 ani
Irina Dolovova: practică de 4 ani, experienţă de instructor 2 ani
Iana Troian: practică de 9 ani, experienţă de instructor 1 an

Costul antrenamentelor: аbonamentul lunar cu trei antrenamente pe săptămână costă 400 de lei, iar cu două – 300 de lei. Antrenamentul personal – 200 de lei, iar lecţia în grup – 50 de lei. Primul antrenament de testare – gratuit.

În afară de studiouri, puteţi practica yoga la Chişinău şi la instructori personali. De regulă, ei iau în chirie o sală, adună grupe nu prea mari şi se adună la antrenamente de câteva ori pe săptămână. Unii organizează antrenamente la domiciliu. De exemplu, deja de mult timp, practică această opţiune Danil Chibe, care face yoga de aproximativ 20 de ani. În sala sa, situată pe adresa Alexandru cel Bun, 69, antrenamentele se desfăşoară în zilele de marţi, miercuri şi joi la ora 18:00.

În fiecare sector se va găsi cel puţin un studio cu un instructor-solo, însă înainte de a vă înscrie la cel mai apropiat de casă, aflaţi de la instructor ce experienţă au şi care este stilul de predare, unde şi cine i-a fost mentor (deja cunoaşteţi numele cu autoritate). Dacă veţi avea noroc, veţi întâlni un specialist bun, iar în caz contrar consecinţele ar putea fi foarte neplăcute.

Vă atenţionăm să fiţi foarte prudenţi cu yoga pentru gravide. Se recomandă să aveţi instructor o femeie, care a născut şi cel mai bine ar fi dacă au mai mulţi copii, iar în timpul sarcinii practicau yoga. În acest domeniu o recomand pe Eugenia Ionel, care face yoga din anul 1995, iar în ultimii 12 ani pregăteşte femeile şi perechea lor pentru naştere. Actualmente, studioul Eugeniei este în proces de strămutare şi deocamdată nu avem noile date de contact. Însă dacă doriţi să ajungeţi anume la ea, puteţi telefona la numărul 069 792 797. Şi Olga Arapova de la studioul Surya este considerată un instructor bun de yoga pentru gravide

Probabil este dificil să-ţi găseşti instructorul, care ţi se potriveşte, or are importanţă nu doar nivelul său de pregătire, dar şi mecanisme mult mai subtile, care îi vor permite discipolului şi mentorului să se simtă reciproc. Aici deja e vorba de magie… Apropo, care este absolut reală.

Sfat de la Maşa Chinaş, expert NO STRESS: „Mai întâi răspundeţi la întrebarea: ce anume vă doriţi? Aveţi nevoie de antrenamente la o oră anumită? De un loc alături de casă sau de birou? Sau aveţi nevoie de YOGA? Atunci trebuie să alegeţi un învăţător, deoarece nici locul, nici timpul nu vă vor fi de folos. Învăţătorul este omul de la care veţi învăţa, prin urmare, veţi deveni asemeni lui.

De aceea, dacă printr-o ocazie fericită, EL organizează lecţiile în apropiere de dvs., la ora care vă convine, atunci sunteţi nespus de norocos! Şi să nu îndrăzniţi să lipsiţi de la antrenamente”.

Vă recomandăm să mergeţi la prima lecţie de testare la toate studiourile din oraş (datorită regulii nescrise „prima lecţie în dar” şi aproximativ o lună veţi face yoga gratuit!) iar după asta veţi alege dascălul, cu care veţi găsi armonia. Fizică şi spirituală.

(33063)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă