Sfaturile expertului: 7 motive brutale, care îi vor determina pe bărbaţi să practice Pilatesul - Om Activ

Sfaturile expertului: 7 motive brutale, care îi vor determina pe bărbaţi să practice Pilatesul

2020 / 24.02.2016
Mulţi consideră neîntemeiat că Pilates este exclusiv un antrenament pentru femei. Dar greşesc amarnic. I-am solicitat expertului nostru, Maria Vîhori, să explice care sunt beneficiile Pilatesului pentru sexul puternic. În special pentru cei, care se ocupă de antrenamente de forţă sau pentru sportivii profesionişti.

Sistemul Pilates a fost elaborat de un bărbat. Însă nu din solidaritate masculină, bărbaţii trebuie să practice Pilatesul. Dar iată de ce.

nostress1

Creşterea forţei masculine

Pilates întăreşte muşchii profunzi, pe care bărbaţii nu-i prelucrează în sala de sport. De exemplu, lucrând asupra musculaturii pelviene, îţi vei îmbunătăţi circulaţia sângelui în zona bazinului. Aceasta ajută la prevenirea prostatitei şi disfuncţiei sexuale.

pilates_for_men

nostress2

Îmbunătăţirea tehnicii pentru practicarea altor genuri de sport

Ce sport ai practica, Pilates te va ajuta să-ţi îmbunătăţeşti tehnica. Lucrând asupra biomecanicii corecte a oricărei articulaţii, vei reduce la minimum eforturile musculare pentru îndeplinirea mai calitativă a mişcărilor. Mai puţin efort – mai multă viteză şi putere.

nostress3

Restabilire după traumatisme şi profilaxia lor

Încă un avantaj al Pilatesului este reducerea poverii asupra articulaţiilor şi fortificarea lor. Practicându-l vei reduce la minimum traumatismele pe viitor. Dacă deja ai o traumă, ea poate fi înlăturată cu ajutorul Pilatesului.

nostress4

Debarasarea de durerile de spate

Durerile de spate sunt un fenomen frecvent întâlnit în rândul bărbaţilor. Nu contează care este cauza acestor dureri, modul sedentar de viaţă sau dimpotrivă, activitatea fizică intensă. Pilates ameliorează durerile de spate, indiferent de originea lor.

nostress5

Ameliorarea situaţiei în cazul herniilor

Dacă suferi de hernie, atunci Pilatesul este singura modalitate de a fi în formă fizică excelentă şi de a scăpa de dureri.

pilatesreformer

nostress6

Vei da jos burta de bere

Când bărbaţii consumă activ bere, cu timpul rezervorul pentru aceasta îşi măreşte volumul. Din cauza burţii de bere apar dureri neplăcute în zona lombară sau disconfort în partea inferioară a coloanei vertebrale. Muşchii abdominali îşi pierd tonusul şi nu pot îndeplini funcţia de menţinere, iar burta iese în evidenţă.

Cum rezolvă bărbaţii această problemă? Merg la sala de sport şi antrenează muşchii abdomenului, iar de cele mai dese ori fac exces de zel şi îşi suprasolicită şalele şi prea puţin pun în funcţiune muşchii abdominali.

Dar pentru a scăpa de burta, care iese în evidenţă, nu trebuie să tinzi spre cubuleţele mult râvnite, ci să-ţi antrenezi muşchii, care menţin stabilitatea zonei lombare a coloanei vertebrale.

La musculatura, care stabilizează coloana şi menţin organele interne, sunt atribuiţi muşchii transversali abdominali şi cei pelvieni. Anume pe ei îi vei fortifica cu ajutorul Pilatesului.

nostress7

Îmbunătăţirea flexibilităţii

Din păcate, foarte mulţi bărbaţi ignoră exerciţiile pentru flexibilitate. Deşi elasticitatea corpului este un factor important pentru sănătatea generală. Chiar şi după un singur antrenament de Pilates se intensifică simţitor aprovizionarea cu oxigen a musculaturii, fapt care contribuie la dezvoltarea şi restabilirea lor după antrenament.

david-men-and-pilates
Aşadar, dragi bărbaţi, fiţi sănătoşi şi faceţi Pilates.

Вася
Vasile,
instructor de Pilates la studioul specializat Pilates M, practică squash-ul profesionist

 

Acum 10 ani am început să activez în calitate de antrenor de squash, un sport de rachetă, care presupune jocul cu o singură mână.
Vă puteţi imagina ce s-a întâmplat cu o parte a corpului, care era antrenată permanent în joc şi era suprasolicitată şi a doua, care era ca un supliment gratuit la întregul proces. Echilibrul inevitabil al corsetului muscular, care, deşi nu este evident de la prima vedere, se simte puternic în interior.
Încă un aspect important în timpul jocului de squash – antrenarea simultană şi a părţii inferioare, pentru deplasarea rapidă, cât şi a părţii superiore a corpului, pentru aplicarea loviturilor. Dar între ele există şi corpul, „mijlocul de aur”, care le uneşte şi reglementează concordanţa şi precizia mişcărilor. Când ai părţile superioară şi inferioară puternice, dar mijlocul slab, dar care trebuie să le menţină pe cele două, inevitabil apar probleme de spate, în special, dureri lombare.
Când m-am confruntat cu ele, am recurs la sistemul Pilates, care antrenează anume „mijlocul de aur”, uneşte armonios partea dreaptă şi stângă, partea de sus şi de jos. La fel, Pilates te învaţă ce este concentraţia permanentă şi precizia executării mişcărilor, ulterior această abilitate poate fi aplicată în orice gen de sport şi în orice situaţii de viaţă. Eu le-a aplicat în jocul de squash, unde în câteva secunde trebuie să iei o decizie corectă şi să execuţi lovitura cu precizie.
Cândva mi-am vătămat zona lombară şi în plus, m-a tras curentul. Şedeam cu mari dureri, nici nu putea fi vorba despre mişcări bruşte cu picioarele. Dar urma să am un antrenament cu un client, care era imposibil de amânat. Mi-am concentrat efortul pentru a pune în funcţiune muşchii profunzi ai bazinului şi a „detaşa” muşchii problematici de proces. Clientul nici nu şi-a dat seama că cu 5 minute mai devreme cu greu stăteam în vestiar. Un asemenea control asupra corpului este posibil doar în cazul antrenamentelor regulate de Pilates.
Au dispărut nu doar problemele de spate, după antrenamentele de Pilates am uitat şi de durerile de pancreas şi am simţit confort în toate organele interne, care nu mai simţeau o suprasarcină din cauza poziţiei incorecte a spatelui.
Vă recomand şi vouă să combinaţi Pilatesul şi alte genuri de sport!

 

Istoria

Vă îndemn să facem o scurtă incursiune în istoria apariţiei Pilatesului. El a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, datorită tânărului Joseph Pilates. De mic Joseph era un copil bolnăvicios, suferea de astmă, rahitism şi reumatism. Însă la 15 ani ca prin minune s-a transformat într-un tânăr foarte puternic, cu o sănătate de fier şi musculatură atrăgătoare. Aceasta s-a întâmplat datorită dârzeniei băiatului. El frecventa diferite secţii sportive, practica artele marţiale, scrima şi yoga. La vârsta de 30 de ani deja era un profesionist vestit, astfel încât i s-a propus să predea boxul şi autoapărarea poliţiştilor de la Scotland Yard. În timpul Primului Război Mondial, Joseph a elaborat un complex special de exerciţii, care nu pur şi simplu ajuta la recuperarea grabnică a soldaţilor răniţi, dar îi ridica literalmente pe picioare pe cei, care sufereau de probleme ale aparatului locomotor.
jp3

(2020)

comments powered by HyperComments
Maşa Chinaș

instructor de Pilates din anul 2006, absolventă a Institutului de Pilates din Moscova, participantă a programului american de instruire Lolita’s Legacy, fondatoare a primului studio specializat de Pilates din Moldova - PilatesM Studio, terapeut craniosacral, mamă a patru copii

Alte articole la aceiaşi temă