De ce trebuie să faci Shavasana (poziţia mortului) - Om Activ

De ce trebuie să faci Shavasana (poziţia mortului)

4989 / 01.10.2019
Fiecare practică de yoga se încheie cu Shavasana, dar mulţi o evită, deoarece nu văd sensul în a sta culcat la podea. Puţini ştiu că în spatele lipsei aparente de acţiune se ascunde ceva misterios, semnificativ şi valoros.

Prima menţiune despre Shavasana se atestă în „Hatha Yoga pradipika”, text despre yoga, scris în sec. al XV-lea:

„Întinde-te la pământ cu faţa în sus ca un mort. Aceasta este Shavasana. Ea înlătură oboseala şi îi oferă minţii (şi întregului corp) posibilitatea să se relaxeze”.

În această descriere se pune accentul pe relaxarea minţii şi abia mai apoi a corpului. Pentru a înţelege ce se are în vedere, se poate apela la traducerea din sanscrită:

  • „Shavasana este poziţia mortului. Shav înseamnă „mort”.

În toate sistemele vedice de creştere spirituală, cadavrul (moartea) a fost dintotdeauna simbolul trecerii calitative la un nou nivel, un proces de separare a corpului material de cel spiritual. Dar nu vom reduce acest articol la misticism şi vom examina doar aspectele fiziologice ale Shavasanei – ele sunt asemănătoare cu procesele, care au loc în timp ce adormi.

Procesul de adormire începe atunci când omul încă este treaz, apare căscatul, se înrăutăţeşte atenţia, apare uscăciune în ochi şi gură, se reduce sensibilitatea organelor de simţ. Urmează faza de somn lent, care adesea este numită ortodox. Această fază are 4 etape: Alfa-teta, somn uşor, somn lent, somn profund.

Pe noi ne interesează prima fază a somnului lent – Alfa-teta.

În creier în continuu au loc fluctuaţii electrice, care se măsoară în Hertz. Frecvenţa oscilaţiilor undelor Alfa este de aproximativ 8-13 Hz, iar frecvenţa undelor Teta este mult mai redusă – 4-8 Hz.

Undele Teta apar odată cu starea de somnolenţă. Starea „crepusculară” este intermediară între somn şi starea de veghe. Activitatea musculară este redusă, scad frecvenţa pulsului şi a respiraţiei, metabolismul încetineşte, ochii pot face mişcări rotative lente, temperatura corpului este redusă. Trecerea de la oscilaţiile Alfa la cele Teta creează condiţii pentru o percepere aparte a lumii.

Anume în această stare intermediară între somn şi starea de veghe te vei aprofunda în Shavasana. Procesele de gândire contenesc, apare posibilitatea de a percepe realitatea ca pe conştiinţă curată.

Această stare este chintesenţa practicii asanelor în yoga, o etapă iniţială a meditaţiei şi o experienţă colosală pentru cei aflaţi la început de cale, care percep realitatea bazându-se doar pe analiză şi pe experiența trăită, care sunt subiective.

Shavasana nu este doar un instrument extraordinar pentru relaxare, ci și una din cele mai importante practici de meditație în Ha-Tha yoga.

Tehnica executării

Tehnica asanei Shavasana poate fi descrisă în câteva propoziţii. Dar cu toate că aparent pare simplă, ascunde o serie de aspecte psihologice, la care trebuie să atragi atenţia. Ele sunt legate nemijlocit de specificul psihicului, de experienţa de aprofundare în starea de relaxare şi de menţinere a stării de tranziţie a conştiinţei între somn şi starea de veghe.

Culcă-te pe spate într-o poziţie neutră.

Sfat: Aliniază lent spatele pe podea, coborând vertebră după vertebră, încovoind maximal spatele şi întinzând coloana vertebrală. Apoi întinde tot corpul la fel de lent şi relaxat.

Centrează corpul, adică încearcă să construieşti asana în aşa fel, încât partea dreaptă şi cea stângă a corpului să fie simetrice la maxim. Aceasta va contribui la o mai bună relaxare.

Sfat: Aliniază bazinul cu mâinile. Întinde zona lombară şi omoplaţii lateral. Trage umerii în jos şi aliniază poziţia capului în raport cu axa corpului, întinde gâtul. Aşează capul în aşa fel, încât să ai faţa paralel cu tavanul.

Sfat: dacă este incomod să menţii capul în această poziţie, foloseşte o pernuţă.

Verifică dacă ai braţele relaxate sub un unghi de 45 de grade de la corp, iar palmele sunt orientate în sus.

Sfat: Dacă ai disconfort în zona lombară, pune sub şolduri un rulou sau o pernă, poziţionează picioarele la lăţimea bazinului. Dacă ai disconfort în zona gâtului, pune un rulou sau o pernă nu prea mare la ceafă.

Călcâiele sunt amplasate aproximativ la distanţa de 5 cm unul de altul.

Sfat: Îmbracă haine din stofe naturale. Pe vreme răcoroasă, înveleşte-te cu o cuvertură. Străduieşte-te să înlături toate inconveniențele din timp – cutele de pe haine, zgomotele etc.

Relaxare

O poziție relaxată, confortabilă, ajută corpul să se aprofundeze în starea de relaxare și la alte niveluri: mental şi psihic. Însă nu este atât de simplu să te relaxezi, din cauza blocajelor şi a tensiunii ca urmare a stresului zilnic şi a unor muşchi mereu în tonus (muşchii perineului, muşchii care leagă maxilarul şi globii oculari).

Pentru o relaxare profundă va trebui să atragi atenţia la orice muşchi, iar în caz de necesitate să elimini tensiunea.

Începe relaxarea cu zona feţei. De obicei, mușchii faciali rămân tensionaţi timp mai îndelungat comparativ cu alte grupuri musculare, iată de ce trebuie să simţi muşchii frunţii şi să-i laşi să se relaxeze. Lasă-i să se odihnească şi muşchii ochilor. Acordă atenţie la muşchii din jurul gurii şi de la rădăcina nasului. Nu uita şi de fiecare muşchi al capului.

  • Imaginează-ţi că te laşi cuprins de căldură, toate ţesuturile corpului se lasă scufundate în ea. 

Când relaxezi faţa, treci cu gândul pe la fiecare parte a corpului. N-are importanţă în ce direcţie te vei mişca cu gândul, important este să începi a vizualiza procesul.

De obicei, relaxarea psihofizică nu durează mai mult de câteva minute, însă novicii ar putea avea nevoie de mai mult timp. Nu te grăbi. Abilitatea de a te relaxa este un obicei valoros, care te va ajuta să practici relaxarea în situaţii de stres.

Cum şi când

  • 1După la antrenament

Dacă ai fost la un antrenament de yoga, atunci ştii că Shavasana finalizează orice complex de asane.

  • 2Asană de sine stătătoare pentru meditaţie.

Shavasana poate fi practicată şi separat de practica de bază – cu scop de meditaţie.

Dacă eşti începător, se poate practica Shavasana înainte de somn, pentru că în timpul practicii te vei relaxa şi vei adormi.

La un yoghin avansat, efectul va fi diametral opus – după ce iese din această stare, el simte un aflux de energie. Aceasta se întâmplă atunci când în timpul meditaţiei profunde conştiinţa este în stare de veghe, chiar dacă organele de simţ practic nu reacţionează la lumea exterioară.

Cum să înţelegi că nu trebuie să practici Shavasana înainte de somn? Când cel puţin de câteva ori vei intra în stare de meditaţie profundă, după aceasta vei putea alege timpul optim pentru practică.

Acum ştii bine că poziţia Shavasana în yoga nu este doar un instrument eficient de relaxare, dar şi cheia misterelor psihicului existenţei tale. Te rog să nu sari peste această asană.

(4989)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă