10 moduri de a-i arăta copilului că îl iubeşti - Om Activ

10 moduri de a-i arăta copilului că îl iubeşti

1709 / 21.01.2021
Copiii sunt mai emotivi decât maturii. Dacă nu li se spune cel puţin odată pe zi că sunt iubiţi, se vor simţi singuri, ignoraţi şi nefericiţi. E fericit acel copil care ştie că este iubit, de aceea e de datoria părintelui să comunice în aşa fel cu micuţul încât el să se simtă înconjurat de afecţiune.

Întâi de toate, dragoste manifestată de părinte trebuie să fie necondiționată. Deci, copilul trebuie să înţeleagă că părintele îl va iubi indiferent dacă va lua o notă bună sau proastă. Desigur, părintele trebuie să manifeste apreciere şi încurajare dacă micuţul înregistrează anumite succese. Dar, de asemenea, trebuie să ia atitudine atunci când cel mic greşeşte, dând de înţeles, în acelaşi timp, că deşi îl dojeneşte asta nicidecum nu influenţează ataşamentul: „Tu ştii că te iubesc foarte mult, dar îţi interzic să-ţi loveşti frăţiorul”.

Iată 10 moduri de a-i arată copilului că este iubit.

  • 1 Priveşte copilul în ochi atunci când vorbiţi.

S-ar părea că putem asculta ceea ce spune copilul în timp ce pregătim bucate, scriem un e-mail şi astfel, credem că prindem doi iepuri de-odată. În realitate, împărțirea atenției poate face copilul să simtă că îl plasezi pe locul doi.

Așadar, data viitoare când micuţul vrea să vorbească cu tine, lasă la o parte ceea ce faci și priveşte-l în ochi, acordându-i toată atenția. Pune-i o întrebare sau două care arată că asculți cu adevărat și că eşti interesat de conversaţie. Dacă nu poți renunța la ceea ce faci în acel moment, roagă-l să îţi acorde un moment pentru a-ţi încheia sarcina, apoi asigură-te că revii la discuţie.

  • 2 Petreceţi timpul împreună.

Chiar și 10 minute pe zi sunt suficiente. Important să fie total dedicate copilului, fără întreruperi. Lăsa-ți copilul să decidă ce faceți împreună și, dacă este posibil, deconectează telefonul sau – mai bine – lăsă-l într-o altă cameră, astfel încât să nu fii tentat să verifici apelurile sau mesajele.

  • 3 Adresează întrebări care vizează preocupările copilului.

Evită subiectele generale. În locul discuţiilor generice: „Cum a fost la școală?”, adresează-i întrebări care arată că eşti la curent cu ceea ce se întâmplă în viața lui.

  • 4 Creează tradiții de familie.

Nu este nevoie să inventezi bicicleta. Identifică ce vă place cel mai mult să faceţi împreună. De exemplu, mulţi preferă să pregătească duminica clătite, iar seara să citească cărţi sau să joace şah/ dame. Astfel de tradiții simple pot ajuta mult la construirea conexiunii speciale dintre părinte şi copil.

  • 5 Fii afectuos.

Un sărut pe obraz, o îmbrățișare înainte de culcare îl vor face pe copil să se simtă iubit. Creați-vă propria strângere de mână sau inventaţi un cuvânt codificat distractiv pe care să-l înţelegi doar tu şi copilul tău.

  • 6 Respectă-i preferinţele!

Chiar dacă nu ai aceleaşi preferenţe ca şi ale copilului, arătă-i că apreciezi ceea ce iubeşte el. Este o modalitate excelentă de a arăta că el este important pentru tine. Ascultă-l cu entuziasm în timp ce îţi explică cum funcționează jucăria preferată sau ce a făcut personajul din desenul animat preferat.

  • 7 Laudă-l.

Nu te teme să-l lauzi cât mai mult. Copiii care sunt lăudaţi şi încurajaţi de părinţi sunt predispuși să aibă abilități sociale mai dezvoltate, precum și o mai mare empatie și compasiune. Aceşti copii au o stimă de sine ridicată şi sunt mai motivaţi spre succes.

  • 8 Discută deschis despre emoţiile trăite.

Copiii au sentimente neplăcute precum tristețe, dezamăgire, frustrare, furie și frică. Aceste sentimente sunt adesea exprimate prin plâns, ţipete și comportamente provocatoare. Inconştient, prin aceste manifestări copilul anunță că are nevoie de ceva. Acordând atenție sentimentelor copilului, părintele arată grijă şi înţelegere. Copilul va şti că indiferent de situaţie va găsi în părinte un sprijin emoţional.
Vorbește cu copilul tău cum să definească şi să-şi gestioneze emoţiile negative. De asemenea, poţi folosi cărți de povești terapeutice pentru a-l ajuta să vadă că toată lumea are sentimente.

  • 9 Încurajează-l să-şi învingă propriile provocări.

„Ți-ai legat şireturile de la ghetuţe! La început a fost foarte greu, dar ai continuat să lucrezi și acum ai învățat să-ţi legi şireturile singur. Bravo! ”

Când copilul eşuează să facă ceva, se poate simți frustrat, ceea ce îl poate determina să renunțe. Părinții îi pot ajuta să transforme momentele provocatoare în oportunități de învățare, evidențiind efortul lor și împărtășind mesajul că învățarea a ceva nou necesită timp, perseverență și răbdare. Deci, atunci când copilul nu reuşeşte ceva, părintele nu trebuie să-l certe, ci să-i inspire încredere. Copiii cu această mentalitate tind să îi depășească pe cei care cred că abilitățile lor trebuie să fie fireşti, adică le au sau nu. Copilul încurajat şi lăudat va şti – cu timpul,cu răbdare şi muncă le va reuşi pe toate.

  • 10 Recunoaşte că nu eşti ideal.

Nu-ţi fie frică să recunoşti că ai putea greşi. Dar nici nu trebuie să te autoînvinuieşti. Cel mai bine e să porneşti o discuţie sinceră cu copilul. Aşa cum arăţi compasiune şi înţelegere copilului când greşeşte, la fel şi el va învăţa să reacţioneze în raport cu tine.

De asemenea, copilul va învăţa de la tine că a greși este în regulă şi va şti ce să facă pentru a-şi repara greşeala. Dacă vorbești cu copilul despre problemele pe care le întâmpini și despre ce faci pentru a îmbunătăți situaţia, poți oferi idei de strategii pe care micuţul le va folosi în viaţă.

Toţi părinţii îşi iubesc copiii. Dar dragostea trebuie arătată de fiecare dată nu doar prin cuvinte, ci şi prin fapte, şi emoţii.

(1709)

comments powered by HyperComments
Elena Vorotneac

profesor de limba engleză, limba și literatura română, magistru în psihopedagogie

Alte articole la aceiaşi temă