15 sfaturi practice cum să motivezi copilul să înveţe - Om Activ

15 sfaturi practice cum să motivezi copilul să înveţe

6408 /27.01.2021
Pregătirea lecţiilor – cel mai popular motiv de ceartă în familiile cu copii. Cea mai mare greşeală pe care o comite majoritatea e că limitează învăţarea doar la orele din clasă sau cele de pregătire a temelor pentru acasă. Învățarea trebuie să fie permanentă. De exemplu, nu e suficient să verificați tema pentru acasă la biologie. Puteţi explica fenomenul de fotosinteză, plimbându-vă prin parc. A doua greșeală este obligarea copilului să învețe fără să i se explice de ce are nevoie de aceasta.

Iată o listă de 15 sfaturi care vă vor ajuta să vă motivați copilul să învețe.

 • 1 Aflaţi de ce copilului nu-i place să înveţe.

Aflând pricina problemei de ce copilului nu-i place să învețe, veţi putea să-l ajutaţi.

Unele motive pentru lipsa motivației pot fi:

 • Înțelegere slabă a materialului;
 • Teme care nu se potrivesc interesului de învățare al copilului;
 • Anxietate cu privire la școală;
 • Încredere în sine scăzută.
 • 2 Pregătiţi spaţiul pentru studii.

Uneori, lipsa de motivație pentru studiere este spațiul necorespunzător pentru realizarea temelor. Aveţi grijă ca masa și scaunul să fie comode, camera să fie luminată, dotată cu materiale de birotică etc.

Pe masa de studii trebuie să lipsească mâncarea şi băutura. Dar și flămând copilul nu va putea învăța. De aceea, ar fi bine înainte de pregătirea lecţiilor să-i oferiţi o gustare ușoară și multă apă.

 • 3 Creați împreună un plan de studiu.

Copiii se descurcă bine dacă au sarcini clare. Faceţi acest plan împreună cu copilul. Includerea copilului în acest proces vă va ajuta să îl mențineți implicat și mai dispus să adere la plan.

Planul ar trebui să includă:

 • Ora când temele trebuie făcute în fiecare zi;
 • Timpul care ar trebui acordat pentru teme;
 • Numărul şi durata pauzelor;
 • Stabilirea sarcinilor prioritare, în funcţie de gradul de dificultate (de exemplu, sarcinile mai uşoare le facem primele, apoi celelalte).
 • 4 Creaţi un sistem de recompense.

Creați un sistem de recompense împreună cu copilul dvs. Recompensele pot fi simple – după finalizarea temelor se va uita la TV sau îi veți permite să iasă la joacă în curte etc. Important ca recompensele să fie valoroase pentru copil.

 • 5 Eliminaţi factorii care stimulează stresul.

Dacă copilul dumneavoastră este stresat, s-ar putea să aibă anumite dificultăți în a studia. Motivele acestei stări pot fi diferite. Dumneavoastră trebuie să aflați sursa stresului și să-l ajutați să depășească această stare.

Discutați despre emoțiile lui. Cele mai potrivite momente pentru asemenea discuții sunt în timpul plimbărilor, când ascultați muzică, sau în timp ce desenați. Cel mai bine să faceți acest lucru după ce ați finalizat pregătirea temelor sau în timpul pauzelor.

În loc să vă concentrați în primul rând pe note, marcaţi reperele legate de învățare – atât mari, cât și mici. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copilul dvs. rezolvă cu succes o problemă dificilă de matematică sau când termină de scris primul proiect al unui eseu. Când puneți accentul pe învățare, copilul dvs. va găsi mai multă plăcere în procesul de îndeplinire a muncii. Astfel veți stimula motivația.

 • 7 Încurajați-vă copilul să atingă obiective mici.

Stabiliți, împreună cu copilul, sub-obiective care sunt realizabile, pe baza a ceea ce trebuie realizat. Stabilirea obiectivelor mici oferă copilului dvs. indicații clare pentru ceea ce trebuie făcut și stimulează încrederea atunci când acesta sunt atinse.

De exemplu, nu citiți toată cartea într-o zi, ci planificați citirea acesteia timp de o săptămână, câte un capitol pe zi.

 • 8 Experimentaţi diverse metode de învăţare.

Există șapte stiluri fundamentale de învățare: vizual, auditiv, verbal, fizic, logic (matematic), social și individual. De exemplu, copiii care au memorie vizuală învață cel mai bine văzând cum funcționează lucrurile. În schimb, copiii care învață auditiv învață cel mai bine ascultând lucrurile explicate.

Nu există o soluție unică pentru toți. Fiecare copil are stilul său, propriul temperament şi stil. Încercați diferite tehnici de studiu pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru copilul dumneavoastră. Le puteți combina, la necesitate.

Deși copilul poate fi tentant să încerce să facă toate temele dintr-o singură dată, creierul își poate pierde concentrarea fără pauze (în special pentru elevii mai mici). Împărțirea timpului de studiu în părţi gestionabile este importantă pentru a menține mintea copilului concentrată şi odihnită. Încurajați-vă copilul să ia pauze de studiu adecvate. Luați pauze de 5-10 minute după aproximativ 30 de minute de muncă. Folosiți un cronometru pentru a-i reaminti când este timpul să facă o pauză.

 • 10 Învățați-l pe copil să facă mișcare în timpul pauzelor.

Energia acumulată duce la frustrare și îngreunează studiul. Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc bunăstarea generală și reduc stresul, făcând temele mult mai ușor de realizat.

Înainte de pregătirea temelor puteţi lua o doză de energie făcând o plimbare în jurul blocului, iar în pauzele dintre teme puteţi apela la diverse jocuri care presupun mişcare.

 • 11 Ajutaţi-l să îndrăgească lectura.

Multor copii nu le place să citească, deci nu vor şi să înveţe. Lectura însă e foarte importantă în dezvoltarea capacităţilor de gândire şi de comunicare. Citirea nu numai că îi ajută pe copii să-şi dezvolte vocabularul, ci le dezvoltă și creativitatea. Iar abilitățile dobândite din lectură asigură performanța sporită la ore.
Despre cum să îl faci pe copil să îndrăgească lectura am scris un articol aparte.
Puteți crea un timp de citire în familie în care toată lumea să se concentreze pe citit timp de 20 de minute pe zi. Prin propriul exemplu de lectură și prin umplerea unei săli cu materiale de lectură (romane, postere, ziare, reviste etc.) veți crea o atmosferă de lectură care va demonstra copilului importanţa lecturii.

 • 12 Încurajaţi comunicarea deschisă și sinceră.

Încurajați-vă copilul să își exprime părerea despre ceea ce se întâmplă cu educația sa. Creați o atmosferă deschisă în care se simte confortabil exprimându-și aprecierile, antipatiile sau preocupările. Când își împărtășește opinia, asigurați-vă că îi arătați înțelegere – chiar dacă nu sunteți de acord. Atunci când copiii simt că părerea lor nu contează sau dacă sunt blocați, este probabil să se desprindă de procesul de învățare. Cei care învață bine știu ce părere au despre ei ceilalți și se simt liniștiți că pot fi deschiși cu privire la experiența lor educațională fără a fi judecați, dezamăgiți, descurajați sau ignorați.

 • 13 Împărtășiţi cu copilul entuziasmul pentru învățare.

Copiii își pierd entuziasmul, mai ales când vine vorba de învățarea unor lucruri noi. Dacă micuțul va vedea că părintele său este sincer entuziasmat de învățare, va arăta același interes.

Profitați de orice ocazie – povestiți-i lucruri noi, interesante. Pe măsură ce copilul vede bucuria părintelui, el va începe de asemenea să-și împărtășească entuziasmul pentru învățarea de lucruri noi.

 • 14 Concentrați-vă pe punctele forte.

De multe ori părinților le este greu să se concentreze pe punctele forte ale copilului atunci când acesta are rezultate modeste la învățătură. Dar ele cu certitudine există! Iar pentru confortul psihologic al copilului, este foarte important să le găsiți și să vă concentrați mai mult pe ele.

În schimb, concentrarea asupra punctelor slabe ale copilului dvs. nu face altceva decât să provoace descurajare, suferință și lipsa dorinței de a învăța.

Copilul dumneavoastră nu a reușit să dea testul la matematică? Ei bine, pe lângă faptul că îi veți oferi un pic de ajutor suplimentar la matematică, asigurați-vă că îl felicitați pentru cât de bine se descurcă la celelalte discipline.

 • 15 Faceți din fiecare zi o zi de învățare.

Încurajați-vă copilul să exploreze lumea din jurul său, să adreseze întrebări și să vadă legătura dintre realitate și ceea ce învață. Studiați împreună în fiecare zi, ulterior copilul va fi motivat să învețe ceva nou, indiferent de locul în care se află – în bancă sau la locul de joacă.

(6408)

Elena Vorotneac

profesor de limba engleză, limba și literatura română, magistru în psihopedagogie

Alte articole la aceiaşi temă