7 sfaturi: cum să alegi pentru copil antrenorul ideal - Om Activ

7 sfaturi: cum să alegi pentru copil antrenorul ideal

1106 / 04.09.2019
Dacă împreună cu copilul ați ales tipul de sport, e timpul să vă gândiți la un antrenor bun. Iată cum să alegeți fără a da greș.

Alegeți un antrenor calificat

Interesați-vă de nivelul de educație al instructorului. Întrebați dacă are studii pedagogie, a studiat la Facultatea de Educație Fizică și Sport? Chiar dacă este maestru al sportului sau campion mondial, dar fără educație în domeniu, atunci acest lucru este departe de a garanta abilități de instructor.

Mergeți la școli sportive, cluburi care sunt licențiate și recunoscute pentru rezultate profesionale.

Luați în calcul trecutul sportiv al antrenorului

Dacă antrenorul este calificat, atunci trecutul sportiv va fi încă un avantaj. Mentorul care a obținut anumite victorii devine un adevărat exemplu pentru copil. El știe ce eforturi trebuie depuse pentru a obține rezultate deosebite. De aici capacitatea de a inspira un copil și de a-i insufla dragoste pentru acest sport.

Totuși, trebuie să fim conștienți că nu întotdeauna foștii campioni pot deveni și foarte buni instructori. Important este ca acesta să poată interacționa cu copilul pentru a-l inspira să obțină performanțe poate mai înalte decât mentorul.

Pe de altă parte, nu toți antrenorii care au format campioni pot fi buni și pentru copilul tău. Iată de ce trebuie ca părintele să țină cont de compatibilitate. Copilul trebuie ascultat și monitorizat de la primele lecții.

Nu mergeți cu ochii închiși la antrenori renumiți sau scumpi

De regulă, un antrenor bun este cunoscut de toți. Părinții se sfătuiesc reciproc să meargă la el, copiii își îndeamnă prietenii să frecventeze anumit secția de sport pe care acesta o conduce. Cu toate acestea, popularitatea unui instructor poate duce la formarea grupurilor mari de copii și atunci acesta riscă să nu poată acorda suficientă atenție copilului dvs. Ce facem atunci? Încercăm să identificăm antrenori mai puțin populari, dar care să aibă priză la copii.

Prețurile mari pentru antrenamente nu întotdeauna sunt o garanție a calității. Antrenorul celebru, ale cărui activități sportive sunt mai scumpe, nu garantează neapărat realizări mai mari. Pe de altă parte, sunt foarte mulți antrenori de la școli obișnuite sau cu profil sportiv care au crescut pentru țară renumiți campioni.

Nu credeți nici trucurilor de publicitate. Dacă ați găsit un antrenor pe Internet, nu fiți leneși – veniți personal să vedeți cum decurge antrenamentul. Dacă nu vi se permite accesul, este un semnal că trebuie să renunțați. Un adevărat maestru nu se teme niciodată și nu are nimic de ascuns.

Dați șanse tinerilor specialiști

Un antrenor cu o vastă vechime de activitate este un adevărat depozit de cunoștințe și experiențe, are propriile tactici și metode, un sistem de lucru și un șir de rezultate în spate.

Dar, în majoritatea cazurilor, copiilor le este mai ușor să se împrietenească cu un antrenor tânăr, mai modern, care e familiarizat cu noile tendințe în lumea sportului. Acest antrenor este plăcut, flexibil și dispus să își asume riscuri și să experimenteze (lucru mai rar pentru antrenorii cu o vârstă mai înaintată).

Deși, dezavantajul poate fi puțina experiență, nu veți da greș dacă ați alege un instructor tânăr, care se poate împrieteni cu copilul dvs. și îl poate motiva. Ideal este dacă acesta ar avea recomandarea unui instructor cu rezultate relevante. Dacă credeți că e o alegere bună, veniți și faceți cunoștință cu el.

Convingeți-vă că antrenorul poate motiva copiii

Un antrenor bun trebuie să conștientizeze că nu toți copiii pot deveni campioni, dar rolul lui este de a inspira, de a suscita interesul pentru un anumit tip de sport. Copilul trebuie ademenit, motivat, încurajat. Un instructor bun poate transforma orice antrenament într-o aventură, o provocare.

Părintele și copilul trebuie să se simtă confortabil în comunicarea cu instructorul. El este mentorul, consilierul și, poate, un prieten care îl va susține și consola în înfrângeri pe copil.

Nu e neapărat să alegeți antrenori exigenți

De regulă, majoritatea consideră că un antrenor cu rezultate trebuie să fie dur, exigent și asertiv. Dar aceasta nu trebuie să fie o normă.

Dacă vrea să câștige încrederea copilului, instructorul trebuie să știe cum să comunice cu acesta, cum să-i câștige încrederea; trebuie să fie pozitiv, să inspire pentru rezultat, să-l laude chiar și pentru rezultate minore. Atunci când un antrenor strigă la copii, îi penalizează pentru greșeli, nu face altceva decât să-i intimideze; copilul se inhibă, are starea de frică și pierde interesul față de sport.

Alegeți un antrenor care știe să asculte și să înțeleagă

Adesea, în goana după rezultate, antrenorii uită de sentimentele micilor sportivi, nu acordă importanță leziunilor minore, iar copiii sunt obligați să se antreneze făcând abstracție de la dureri sau frustrări.

Evident, poate aceasta crește rezistența, voința, dar micile probleme de acum, pot deveni, mai târziu, probleme grave. Antrenorul bun trebuie să prevină asemenea situații. Este important să-l asculți pe copil, să încerci să-l înțelegi, să demonstrezi empatie atunci când e cazul. Un copil poate fi ajutat să depășească barierele prin discursuri motivaționale bine argumentate, iar sănătatea și starea spirituală a copilului trebuie puse pe prim-plan.

Participați la o sesiune de antrenament și urmăriți cum antrenorul comunică cu copiii, care sunt reacțiile și emoțiile acestora. Faceți cunoștință cu antrenorul și aflați metodologia lui, valorile în educația sportivilor. Cereți părerea și a altor părinți sau copii care frecventează secția de sport la care vreți să vă înscrieți. Apropo, ar fi foarte bine să participați la o lecție de probă împreună cu copilul. Astfel veți putea urmări procesul de adaptare a copilului cu noul antrenor. Desigur, trebuie să aveți grijă dacă tipul de sport ales se potrivește copilului (potențial fizic, vârstă etc.). Vorbiți cu copilul după antrenament.

În cazul unui rezultat pozitiv din partea copilului, înseamnă că ați găsit antrenorul potrivit pentru copilul dvs.

(1106)

comments powered by HyperComments
Maria Cotolupenco

Profesor de educația fizică și sport la colegiul „Alexei Mateevici”, mentor a zeci de generații de profesori de educație fizică, instructori sportivi de performanță și antrenori pentru copii și maturi, în anul 2019 a cucerit aurul la Campionatul Mondial de Atletism între seniori

Alte articole la aceiaşi temă