Cum să alegem ciocolată sănătoasă pentru copil - Om Activ

Cum să alegem ciocolată sănătoasă pentru copil

10172 / 16.09.2019
Copiii văd în vitrine o varietate mare de ciocolată – neagră, albă, cu lapte, medalii, ursuleţi şi alţi eroi drăguţi din ciocolată. Nu le putem interzice să iubească ciocolata, mai ales că ciocolata de calitate, în cantități mici, este benefică. Află cum se alege corect ciocolata.

Optează pentru ciocolată din cel mult 4 ingrediente

Compoziţia ideală: unt de cacao, pudră de cacao, zahăr, lecitină (E322). Nu trebuie să eviţi lecitina şi alte suplimente nutritive – cu litera „E” sunt marcate absolut toate suplimentele alimentare, atât cele inofensive, cât şi cele utile. Leticina este un antioxidant care îmbunătățește funcționarea creierului și a sistemului nervos. Al cincilea ingredient poate fi o umplutură naturală – stafide, nuci sau arahide.

Valoare energetică recomandată la 100 g de ciocolată:

proteine 6,3 g

grăsimi 35,3 g

carbohidraţi 48,1 g

celuloză 7,3 g

valoare energetică 500–540 kcal

Pune produsul înapoi pe raft, dacă ai citit pe etichetă denumiri de ingrediente de-a dreptul dăunătoare.

Pentru a reduce sinecostul, adesea în imitaţiile de ciocolată se adaugă două produse: pudra de cacao şi grăsimi vegetale. Pudra de cacao este şrot de cacao uscat şi zdrobit, care rămâne după extragerea grăsimilor. Ea nu este dăunătoare, dar nici folositoare. În timp ce uleiurile hidrogenate sunt o sursă de potenţiali cancerigeni.

Examinează ciocolata

Deschide ciocolata singură – ea ar trebui să fie tare şi să aibă o structură omogenă, chiar dacă are o umplutură. Dacă ciocolata nu este suspectă, atunci i-o poţi da copilului.

Acum să vedem când poţi să-i dai copilului ciocolată.

Nu-i oferi o ciocolată copilului sub 2 ani, sistemul digestiv al lui este prea puţin dezvoltat pentru a o asimila fără efecte adverse. După doi ani, îi poţi da copilului 30 g de ciocolată pe zi, dar numai până la ora 16:00 – cafeina excită sistemul nervos, iar copilul nu va putea adormi la timp.

Ciocolata nu este doar o recompensă pentru copil, ci un produs cu adevărat util și nutritiv. Ciocolata este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi şi antioxidanţi. Flavanolii care se conţin în ciocolată îmbunătățesc capacităţile cognitive generale. Flafanoidele previn formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățesc circulația sangvină. Totodată, ciocolata reduce colesterolul, întăreşte imunitatea şi îmbunătăţeşte dispoziţia, datorită serotoninei – hormonul fericirii.

Am lăsat la desert un fapt curios. Ştiaţi că ciocolata nu distruge smalţul dentar? Ba dimpotrivă, untul de cacao acoperă dinţii şi formează un înveliş de protecţie. Acum cu siguranţă te-am convins că copilul merită să fie îndulcit cu o ciocolată.

(10172)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă