Cum să-l împrietenim pe copil cu natura, chiar dacă nu vrea să iasă afară? - Om Activ

Cum să-l împrietenim pe copil cu natura, chiar dacă nu vrea să iasă afară?

1747

Cum să-l împrietenim pe copil cu natura, chiar dacă nu vrea să iasă afară?

Elena Vorotneac

profesor de limba engleză, limba și literatura română, magistru în psihopedagogie

Mulți copii nu vor să petreacă timpul în natură. Motivele pot fi diferite:

 • interesul sporit pentru jocuri şi tehnologii moderne;
 • controlul strict al părinților pe terenul de joacă;
 • lipsa de timp din cauza încărcăturii programului școlar și extracurricular;
 • plimbări monotone și plictisitoare;
 • disconfort în parcurile aglomerate, zgomotoase și nu întotdeauna curate,
 • teama de insecte sau animale, frica de a se murdări și așa mai departe.

Din fericire, părinții pot schimba atitudinea copilului față de natură. Pentru aceasta este necesar un plan pe termen scurt și altul – de lungă durată.

Acţiuni zilnice

 • 1 Lăsaţi-l pe copil să se joace fără dumneavoastră.

Mulţi părinţi se tem să-l lase pe cel mic de unul singur în curte. Dar dacă o să se murdărească/ o să cadă/ o să fie îmbrâncit? – Acestea sunt doar câteva dintre temerile părinților care îi determină să monitorizeze constant copilul și să-l avertizeze: „Ai grijă să nu…”.

Așa, copilul se simte mereu ca sub lupă, el nu poate să fie independent şi să se joace aşa cum îi place. Dacă ţineţi neapărat să-l supravegheaţi, ar fi bine să faceţi acest lucru de la distanţă, copilul să aibă sentimentul că el se află pe teritoriul său (de joacă), are zona sa unde este el şi semenii săi, fără maturi.

Părintele hiper-protector, în încercarea de a preveni anumite riscuri, poate să-l determine pe micuț să-și piardă încrederea în sine, să își formeze un şir de complexe și, astfel, acesta nu va mai avea chef de joc în aer liber.

Apropo, încurajaţi-l pe copil să se joace în sânul naturii, acolo unde nu sunt spaţii special amenajate. Jocurile în aer liber dezvoltă abilitățile motorii și creşte capacitatea şi dorinţa de mişcare, plus micuțul va fi mereu surprins să descopere lucruri noi.

 • 2 Nu vă temeţi că cel mic se va murdări.

Mulţi părinţi se tem de pericolul microbilor. Da, nimeni nu vrea să se îmbolnăvească, dar unii au tendința să exagereze. Dimpotrivă, organismul trebuie să se confrunte cu microbii în procesul creșterii, pentru a învăța cum să-i combată – acesta este singurul mod în care se formează imunitatea. Iar condițiile extrem de sterile îi pot doar dăuna copilului.

Nu vă fie frică de faptul că cel mic se va murdări pe mâini. Le va spăla după ce va încheia joaca. Şi-a murdărit hăinuţa? Nimic grav. Alegeţi pentru joacă hăinuţe comode, care se spală uşor şi nu sunt prea scumpe, precum și încălțăminte confortabilă. E normal că micuţul caută aventuri şi încearcă să descopere lumea înconjurătoare. Lăsaţi-l să se tăvălească prin iarbă, să urce în copaci, să sară în băltoacele de după ploaie. Anume asemenea momente rămân în amintirile frumoase despre copilărie. Noi facem parte din mediul ambiant. Deci, nu-l separaţi pe cel mic de natură, ci ajutaţi-l să o descopere, să o protejeze şi să o iubească.

 • 3 Rezervaţi 30 de minute pentru plimbările serale.

Faceți orice, dar în fiecare zi să rezervaţi cel puţin 30 de minute pentru ieșirea în aer liber. Alergaţi împreună (cine primul ajunge la un anumit punct), mergeţi cu bicicleta, jucaţi-vă cu mingea, prindeţi baloanele de săpun, jucaţi-vă de-a prinselea, jucați tenis, săriţi pe trambulină. Cel puțin plimbați-vă – o să fie benefic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil.

Acţiuni săptămânale

Chiar dacă sunteţi foarte ocupați în timpul săptămânii, măcar într-o zi de week-end planificaţi pentru a realiza una din acțiunile descrise mai jos.

 • 1 Descoperiţi împreună fauna şi flora.

Ieşiţi în natură ca la muzeu ca să aflaţi lucruri curioase. Mulţi copii au frică de gâze, rozătoare, reptile etc. Dacă cel mic le va cunoaşte mai îndeaproape, va depăşi frica şi le va îndrăgi. Iată ce puteţi face:

 • Citiți cu copilul despre animalele și plantele care pot fi găsite în apropierea locuinței dvs., mergeți în căutarea lor, revenind acasă le puteți desena împreună.
 • Strângeți frunzulițe, iar acasă puneți-le într-un caiet unde le scrieți denumirea – copiii adoră să colecționeze.
 • Căutaţi forme în natură. Dacă aţi ales cercul, căutaţi toate cercurile în petalele de flori, în pietricele, în frunze. Apoi, căutaţi triunghiuri, steluţe, pătrăţele, orice alte forme care vă vin în minte.
 • Studiați melcii. Melcii sunt niște vietăţi fascinante. E de ajuns să ieşiţi într-un loc cu vegetaţie abundentă după o ploaie de vară pentru a-i găsi. Luaţi câţiva melci, aşezaţi-i pe o frunză mare de brusture şi observaţi-i cum înaintează, cum îşi mişcă coarnele, ce dâră lipicioasă lasă în urma, cum mănâncă din frunză şi tot aşa.
 • Căutați urme de animăluțe și încercați să ghiciți cine le-a lăsat.
 • Ascultați atent toate sunetele. Încercați să identificați cine le produce și imitați-le. Imitați ocăitul unei broscuțe, măcăitul unei rațe, ciocănitul unei ciocănitoare. Astfel, copilul va învăța să distingă vietățile, va ști să le numească și va cunoaște cântecul lor. Sunetul apei, al insectelor, al vântului care adie printre crengi sunt o muzică perfectă pentru calmare și păstrarea echilibrului emoțional.
 • Citiţi poveşti despre diferite animale sau plante. Dacă micuţul va cunoaşte povestea unui iepuraş sau a unui arici, a unei broscuţe sau a unei şopârle, se va bucura de întâlnirea cu aceste fiinţe în sânul naturii.
 • Vorbiţi cu încântare şi entuziasm despre plante şi animale. Copilul va împărtăşi aceleaşi emoţii.
 • 2 Organizați drumeții de câteva ore.

Drumețiile pot fi făcute în parcuri, dar cel mai bine să le organizați în afara orașului, în zone naturale sălbatice. Pentru început, faceți aceste drumeții de jumătate de oră, apoi, cu timpul, le puteți extinde până la câteva ore. Alegeți din timp trasee concrete, de fiecare dată fiind diferite, pentru ca micuțul să aibă posibilitatea să descopere ceva nou.

Înainte de a începe drumețiile asigurați-vă că ați pregătit totul – haine corespunzătoare, apă și poate ceva gustări. Fiți pregătit că cel mic se va murdări din cap până-n picioare, pentru că pentru el e mai important procesul decât să ajungă din punctul A în punctul B.

Alegeți trasee unde este apă – râu, lac, iaz. Copiii adoră să își vadă reflecția în apă, să asculte murmurul de izvor, să arunce cu pietricele pe oglinda apei. Pentru a face experiența și mai impresionantă, puteți lua cu voi, de exemplu, hrană pentru rațe.

Combinați drumețiile cu un scurt picnic. Aceasta este o altă tactică care crește semnificativ factorul de interes al copilului pentru a ieși în sânul naturii. Pregătiți din timp câteva mâncăruri speciale pentru picnic sau lăsați copiii să aleagă câteva lucruri speciale la magazin. Aveți grijă să lăsați mediul ambiant curat după picnic.

Comunicați cu copilul de-a lungul traseului. Evidențiați lucruri pe care copilul le poate atinge, le poate vedea sau chiar mirosi. Adresați întrebări: „Ce fel de animal crezi că a lăsat acea urmă?”, „Ce pasăre crezi că se aude?”, „De ce crezi că planta asta are așa formă?”, „Câte culori vezi?”. Bineînțeles, fiți pregătiți de a răspunde și la întrebările celui mic.

Acțiuni lunare

O dată în lună puteți organiza acțiuni ce ar ajuta copilul să cunoască mai profund natura. Puteți vizita o grădină botanică, mergeți la o grădină zoologică, la un planetariu sau organizați un camping în sânul naturii.

O idee bună e să mergeți la o fermă. Copilul va fi curios să vadă cum o văcuță își hrănește vițelușul, va fi entuziasmat să dea hrană puișorilor, va vedea cum se îngrijește un căluț și tot așa mai departe.

O idee la fel de bună e să mergeți la o grădină. Culegeţi zarzavaturi împreună şi apoi mâncaţi-le. Dacă nici dumneavoastră și nici rudele nu au o grădină, creați propria grădină la geam.

Micuților le este greu să înțeleagă de unde apare pizza pe care le-o punem în farfurie, de aceea plantarea și culegerea legumelor este o experiență importantă pentru ei. În mod ideal, copilul ar trebui să fie implicat în întreg procesul – de la plantare până la recoltare.

Acțiuni anuale

Cel puțin o dată pe an fiecare familie ar trebui să-și planifice o excursie de câteva zile în sânul naturii. O opțiune perfectă este organizarea unui camping adevărat – cort, seri petrecute în jurul rugului de foc, studierea cerului înstelat și tot așa mai departe.

Este potrivită și o excursie organizată cu cazare la hotel, cu cursuri de alpinism, călărie, excursii cu barca etc.
Și încă ceva: fiecare om, în viața sa, ar trebui să sădească măcar un copac. Faceți o tradiție ca, măcar o dată pe an, să sădiți împreună cu familia, un copac. Rugați copilul să vă ajute să faceți groapa, să puneți pământ în jurul rădăcinii și să-l udați. Găsiți-i un nume, udați-l și vizitați-l mereu. E minunat să vezi cum piciul crește odată cu copacul.

(1747)

comments powered by HyperComments
Elena Vorotneac

profesor de limba engleză, limba și literatura română, magistru în psihopedagogie

Alte articole la aceiaşi temă