Organismul femeii este constituit din apă în proporţie de 50-55%, iar cel al bărbaţilor – 60-65%. Creierul – 90%, plămânii – 90%, sângele – 82, oasele – 25, muşchii – 70, grăsimile – 10-20%.
Sarcina este de a evita deshidratarea şi de a compensa pierderile de apă în cazuri excepţionale. Unele băuturi ne împiedică să facem acest lucru sau cel puţin nu ne ajută.
Băuturile, care conţin cafeină, elimină apa din organism
Cafeina este unul din cei mai puternici diuretici naturali, de aceea excludem băuturile bogate în cafeină. În plus, trebuie să compensăm pierderile de lichid. Întotdeauna după consumul acestor băuturi bea o cantitate de apă echivalentă cu cea a ceaiului băut. După cafea, bea de două ori mai multă apă, decât volumul acesteia.
Băuturile, care conţin zahăr, tulbură echilibrul de apă şi sare
Zahărul elimină din organism apa pură, însă reţin apa cu toxinele în lichidul interstiţial, provocând apariţia edemului. Acum imaginează-ţi ce se întâmplă cu organismul după consumul de cafea cu zahăr. Dacă eşti iubitor de dulciuri, atunci adaugă la norma zilnică câteva pahare de apă pentru a evita consecinţele. Nu ne vom opri asupra băuturilor alcoolice, care au efect şi mai grav.
Apa fiartă nu elimină lichidul, dar nici ea nu este luată în consideraţie
Pentru a prepara băuturi calde fierbem apa. Apa fiartă are o structură diferită – acest lichid este greu de asimilat şi practic nu saturează celulele.
Din această cauză nu se ia în calcul nici supa. Fireşte nu trebuie să evităm supele, doar că volumul lor nu se ia în consideraţie la calcularea normei zilnice de consum a apei.
Apa cu substanţe dizolvate în ea nu ne vor lăsa să murim deshidrataţi
Cel mai important lucru. Într-adevăr, sucul, ceaiul, laptele, supa sau fructele ajută în lupta cu deshidratarea. Organismul va face tot posibilul pentru a obţine apa din ele în condiţii extreme. Dar acesta este un proces complicat, care necesită mult efort, mai simplu să bei un pahar cu apă.
Apa este separată de substanţele dizolvate în ea în sectoarele inferioare ale tractului gastrointestinal. Prin urmare, organismul primeşte apa prea târziu, în timp ce are nevoie de ea direct din cavitatea bucală – pentru a declanşa mai multe procese.
Sarcina noastră este nu doar de a supravieţui, dar de a curăţa organismul, de a accelera metabolismul şi de a umple celulele deshidratate, de a restabili circulaţia sângelui, a limfei şi altor lichide în organism. Doar apa va face faţă acestor sarcini.
Totul este cât se poate de simplu. Calculează norma ta de apă. Nu este cazul să renunţi la alte surse de lichide – fructe, supe etc., pur şi simplu nu lua în calcul produsele, care elimină apa, atunci când completezi rezervele.
Apa este cel mai bun solvent din lume.
(35436)