3 cauze ale senzaţiei de uscăciune după beţie - Om Activ

3 cauze ale senzaţiei de uscăciune după beţie

62395 /16.01.2017
Mahmureala este starea de rău, care vine la câteva ore după consumul de alcool, iar unul din simptomele ei este senzaţia de uscăciune în gură. Cauzele sunt următoarele: intoxicarea cu substanţe toxice, în care se transformă alcoolul, repartizarea incorectă a lichidului în organism, tulburări ale metabolismului şi echilibrului acid-alcalin. Să le analizăm pe fiecare în parte.

Intoxicaţie

Alcoolul odată ajuns în ficat se oxidează transformându-se în acetaldehidă sub acţiunea enzimei alcool dehidrogenază. Este o toxină, care poate ataca celulele oricăror organe, dar este mai pronunţat efectul asupra creierului şi ficatului.

Singura dorinţă a organismului este de a se elibera cât mai curând de toxine şi de metaboliţii alcoolului, şi de apă – cea mai bună metodă de a le spăla.

Dezechilibru de lichide

Senzaţia de uscăciune adesea este asociată cu deshidratarea. Într-adevăr, alcoolul elimină apa. Însă mahmureala nu se explică prin deshidratare, ci de un volum redus al sângelui, care circulă. Lichidul nu se elimină din organism, ci pur şi simplu se acumulează în apa interstiţială dintre ţesuturi, provocând tumefiere. Cu siguranţă ai observat acest simptom după petreceri.

Organismul cere lichid pentru a completa volumul de sânge, pe care constă din apă în proporţie de 93% şi a intensifica activitatea renală pentru a elimina lichidul interstiţial.

Îngroşarea sângelui duce la creşterea tensiunii arteriale, deosebit de dureroasă pentru hipertensivi şi persoanele, care suferă de ateroscleroză şi tensiune intracraninană.

Tulburarea echilibrului acido-bazic (acidoză)

waterlemon

Din cauza oxidării organismului, dimineaţa te trezeşti cu senzaţia de greaţă, de uscăciune în gură şi cu respiraţie anevoioasă. Aceasta se explică prin faptul că produsele de descompunere a alcoolului, în mare parte, sunt acide: acetaldehidă, acid acetic şi lactic.

Oxidându-se, organismul începe să resimtă o insuficienţă de minerale, iată de ce mâna se întinde de la sine după moare. Apa cu lămâie, sucul de lucernă şi apa minerală sunt cea mai bună soluţie.

Apropo, pe fundalul acidozei se pot agrava bolile cronice, cum ar fi guta şi urolitiaza, proces foarte periculos.

Ce e de făcut?
Totul este cât se poate de simplu: nu sta mult pe gânduri şi bea apă. Şi neapărat citeşte acest articol din care vei afla cum să diminuezi efectele nocive ale alcoolului.

(62395)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă